Federale regering lanceert projectoproep om dakloze jongvolwassenen woning te bieden

1775 Daklozen Bruss'Help Francois Bertrand 13 1775 Daklozen Bruss'Help Francois Bertrand 13
© Bruss'Help
| 1775 Daklozen Bruss'Help Francois Bertrand 13
© Bruss'Help
| 1775 Daklozen Bruss'Help Francois Bertrand 13

De federale regering lanceert een projectoproep om dakloze jongvolwassenen een degelijke woning aan te bieden. Dat melden minister van Grootstedenbeleid Caroline Gennez (Vooruit) en haar collega bevoegd voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) woensdag.

De oproep is gericht op 25 OCMW's in Vlaanderen, Brussel en Walloniƫ. De federale regering maakt tien miljoen euro vrij waarme de deelnemende OCMW's 50 tot 60 woningen kunnen kopen of beperkt renoveren, of waarmee ze gronden kunnen aankopen voor duurzame modulaire woningen, zegt minister Lalieux.

Voor de oproep gaan de ministers uit van het Housing First principe. Dat dit principe werkt, toont volgens minister Gennez praktijkervaring aan in Finland, waar het aantal daklozen is gehalveerd sinds de invoering van dergelijke projecten.

"Het haalt mensen van de straat en elke geĆÆnvesteerde euro bespaart 2,5 euro aan politie-, opvang- en ziekenhuiskosten. Een eigen dak boven het hoofd is de eerste stap om het leven weer in handen te nemen. Daarna volgt de rest. Samen met de begeleiding die ze krijgen, kunnen de jongeren beginnen te bouwen aan een betere toekomst", aldus nog minister Gennez.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?