FlixBus verhuist (tijdelijk) naar Koning Albert II-laan

busstation.jpg
© kabinet Pascal Smet
| De nieuwe, tijdelijke bushalte komt op de Koning Albert II-laan.
© kabinet Pascal Smet
| De nieuwe, tijdelijke bushalte komt op de Koning Albert II-laan.

De internationale busdiensten FlixBus en Eurolines verhuizen eind deze maand van het Noordstation naar de Koning Albert II-laan. Het gaat om een tijdelijke halte, tot zolang de afbraakwerken van het CCN-gebouw duren.

De nieuwe halte komt er omdat het CCN-gebouw wordt afgebroken en plaats maakt voor vier torens met daarrond pleinen. De gevel van het oude stationsgebouw van Brussel Noord zal, normaal gezien, terug zichtbaar moeten zijn na de werken.

Maar de werken gaan ruimer dan de afbraak van het CCN-gebouw: de hele openbare ruimte rond het Noordstation wordt onder handen genomen. De Brusselse Bouwmeester Kristiaan Borret heeft trouwens net een projectoproep afgerond waarin hij, volgens de vacature, zoekt naar een 'multidisciplinair team' om de 'grondige herstructurering' in goede banen te leiden.

Het is niet duidelijk hoe lang de internationale bussen op de Koning Albert II-laan blijven. "Het zou zonde zijn om nu al vast te leggen waar de bussen hun definitieve halte krijgen en wat hun definitieve route wordt," zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van het kabinet van Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen). "We willen alle opties openhouden voor een mooie heraanleg van de buurt."

Transformatie van de buurt

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) wil van de omgeving het liefst een gemengde ruimte maken, met woningen, horecagelegenheid, enkele hotels en veel groen. "We willen geen enkel monofunctioneel kantoor meer," bevestigt zijn woordvoerder Damiaan De Jonge. In de commissie Territoriale Ontwikkeling lichtte Smet ook de renovatie van de Proximus-toren toe, waar enkele honderden woningen komen, en daarnaast ruim negentig studentenwoningen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?