| De twee bestaande torens worden omgevormd in een woontoren en een kantoortoren voor Proximus.

Parlement over Proximustorens: ‘Waar blijven sociale woningen?’

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/10/2022

De plannen van ontwikkelaar Immobel met de twee kantoortorens van Proximus aan het Noordstation zorgden maandag voor een lang debatrondje in het parlement. In totaal wordt een derde van die torens omgebouwd tot woningen. “De contouren van dit project blijven erg flou,” vindt de oppositie.

Immobel diende afgelopen zomer een aanvraag voor een bouwvergunning in voor beide torens. Die zullen worden omgebouwd tot nieuwe kantoren, maar ook woningen, horeca, sportvoorzieningen en een open benedenverdieping. “De vergunning zal nog voor het einde van deze legislatuur worden toegekend,” maakt staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) voor Stedenbouw zich sterk. Dat heeft hij maandag gezegd in het parlement.

In de commissie voor territoriale ontwikkeling wilden vooral de partijen PTB en Ecolo meer duidelijkheid over de verdeling van het type woningen in de torens. Pascal Smet gaf daarop toe dat er geen sociale woningen in de torens zijn gepland.

“Wij hebben Immobel duidelijk gevraagd om minstens een derde van het kantooroppervlak in woningen te converteren. Dat zal gebeuren,” liet Smet weten. In totaal komt er 42.000 vierkante meter aan woonoppervlakte, goed voor zo’n 36 procent van de huidige kantoorruimte. De 393 woningen zullen bestaan uit 93 studentenkamers, 54 studio’s en 107 één-slaapkamerappartementen. Nog eens 116 appartementen krijgen twee slaapkamers en 23 appartementen drie.

“Op dit moment zijn er geen sociale woningen voorzien. Daarvoor zijn wel andere projecten lopende in de wijk,” zei Smet. Hij ziet bijvoorbeeld opties in de nieuwe torens op de sokkel van het CCN-gebouw, zei hij, of op terreinen van de Stad Brussel in de buurt. “Het zou nuttig zijn om daarvan cijfers te kennen,” reageerde Isabelle Pauthier van Ecolo.

Klaar in 2026

“Een gemiste kans,” vindt Françoise De Smedt van PTB. “De contouren van dit project blijven erg flou,” zei ook Céline Fremault van Les Engagés. De reconversie van de Proximustorens maakt deel uit van een grotere make-over van de Noordwijk, waarvoor nog niet alle plannen rond zijn. “Zal de wijk eerst nog verder achteruit gaan?”, wou Mathias Vanden Borre van N-VA weten.

“We mogen blij zijn dat Proximus in de Noordwijk blijft,” vindt staatssecretaris Smet. “Dat ze daarvoor kiezen, bewijst voor mij dat zij geloven in de toekomst van de buurt. Het zou een slecht signaal geven als zij zouden vertrekken.” Volgens hem moeten de nieuwe Proximuskantoren zeker in 2026 klaar zijn. Voor de woningen geldt dat dan ook.

“Er is een grote uitdaging, dat zeg ik zelf,” zei Smet nog. “We moeten vermijden dat de Koning Albert II-laan langs de kant van het Bolivarplein een plek wordt met woningen voor de rijken, maar langs de overkant alleen sociale woningen krijgt, zoals dat vandaag al is langs kant van de Antwerpsesteenweg. Dat blijft een aandachtpunt in alle projecten die nog zullen volgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Proximustoren, Pascal Smet, Immobel, sociale woningen, Noordwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni