De bedoeling is om de de huidige 100 procent kantoorgerichte torens om te vormen in een woontoren en een kantoortoren voor Proximus.

Zo zullen de nieuwe Proximustorens eruit zien

CD
© BRUZZ
13/07/2022

Projectontwikkelaar Immobel heeft dinsdag een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor de Proximustorens. De bedoeling is om de torens die nu volledig kantoorgericht zijn om te vormen in een woontoren en een kantoortoren.

In totaal voorziet het ontwerp in 300 wooneenheden en 93 studentenkamers. Op de gelijkvloers zouden verschillende commerciële, horeca- en andere openbare ruimten komen. Daarnaast zou het gebouw worden uitgerust met voorzieningen, zoals sportfaciliteiten, gemeenschappelijke ruimten en een grote semi-openbare binnentuin.

Met dit project wil Immobel naar eigen zeggen een plek creëren die niet meer enkel 'open' is tijdens de kantooruren. Het moet een nieuwe bestemming worden die 24 uur per dag en 7 dagen per week leeft.

"De voorbije jaren werd een constructieve dialoog en samenwerking opgestart tussen publieke en private partners, tal van sociale, culturele en educatieve verenigingen en de bewoners van de Noordwijk om deze buurt heruit te vinden," zegt Sven Lenaerts van Immobel. "Ook nu werken wij volop aan een transparante dialoog met alle stakeholders uit de buurt om tot een inclusievere en duurzamere Noordwijk te komen."

Territorium Noord

Het project maakt deel uit van het grote stadsparkproject 'Territorium Noord', waarvoor een gedeelde visie is ontwikkeld met het Brussels Gewest. "Het is algemeen bekend dat de Noordwijk is ontworpen in een tijdperk van een utilitaire visie op de stad, waarin de kantoorfunctie een dominante positie innam. Naarmate de Noordwijk zich ontwikkelde, ontstonden er stedelijke breuken, de oost-west breuk, de noord-zuid breuk, de breuk tussen een stad van bewoners en een stad waar mensen werken. De tijd is rijp om de wijk opnieuw met zijn bewoners te verbinden," zegt Olivier Thiel van Immobel.

20220713_bouwvergunning aanvraag Immobel Proximus-torens

Immobel wil daarnaast duurzaam bouwen. Minstens driekwart van de bestaande structuur zou behouden blijven om zo minder nieuwe materialen te moeten gebruiken.

Het project zou ook CO2-neutraal zijn in gebruik. Voor verwarming en koeling zal gebruik worden gemaakt van geothermische energie. Regenwater zou ook hergebruikt worden om bijvoorbeeld de groenaanleg te besproeien en de toiletten te spoelen. Verder is het de bedoeling dat er in totaal een hectare groene ruimte wordt toegevoegd om onder andere de biodiversiteit te vergroten.

Het architectenteam bestaat uit Neutelings Riedijk Architects en Jaspers Eyers. Na een architectuurwedstrijd voor het residentiële gedeelte selecteerden Immobel, Proximus en de Brusselse Bouwmeester bijkomende architecten: a2o, MULTIPLE en Koen Van Syngel.

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit): 'Van grijze kantoorbuurt naar bruisend stadsdeel'

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) juicht de vernieuwingsplannen voor de Proximustorens toe. "Dit project is een perfect voorbeeld van onze nieuwe stedenbouwkundige aanpak in Brussel."

"Helemaal bij aanvang hebben we iedereen rond de tafel gebracht en heel duidelijke doelstellingen naar voor geschoven. Zo moest het project woningen, bureaus en andere stedelijke functies combineren. Ook nadien hebben we het project begeleid door middel van verschillende projectvergaderingen. En deze aanpak loont. Zo zijn we de Noordwijk stap voor stap aan het transformer van een grijze kantoorbuurt in een bruisend stadsdeel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni