Flow heropent onder stralende zon, maar hoopt wel op meer privé-sponsoring

© BRUZZ
| Openluchtzwembad Flow aan het kanaal van Anderlecht.

Samen met de zomervakantie is vrijdag aan het kanaal van Anderlecht een nieuw seizoen van openluchtzwembad Flow van start gegaan. Oprichter Paul Steinbrück van Pool is Cool merkt dat de steun voor openluchtzwemmen vooral van de Brusselaars zelf komt: “We krijgen minder sponsoring van privébedrijven dan verwacht.”

Tot 18 september is iedereen welkom voor een duik in het zwembad langs het kanaal in Anderlecht. Nieuw in vergelijking met de eerste editie vorig jaar: de kioskbar waar iedereen kan aanschuiven voor een drankje of een ijsje. Ook vraagt Flow deze zomer een bijdrage om online een tijdslot te boeken, gaande van 1 euro voor kinderen tussen 6 en 11 jaar tot 2 euro voor volwassenen. Vorig jaar was een reservatie nog gratis, maar vervolgens kwam de helft soms niet opdagen. “Maar, als er ruimte is in het bad kan je hier nog perfect zonder reservatie binnen wandelen," zegt Steinbrück.

Brusselaar Elias (18) staat zich aan de kleedcabines af te drogen. Hij heeft als een van de eersten een duik genomen in het zwembad. “Het was koud, maar dat went wel. Zo’n openluchtzwembad is belangrijk, want er zijn niet veel gelegenheden in de stad om te gaan zwemmen. Binnenzwembaden zitten vaak vol of je moet er baantjes trekken, maar hier kun je ook spelen in het water. Dat heb ik dan ook gedaan,” zegt hij lachend.

Deadline crowdfunding opgeschoven

Midden mei startte Pool is Cool, de organisatie achter Flow, een crowdfunding om openluchtzwemmen in Brussel toegankelijk te maken. Het doel was om 60.000 euro binnen te halen voor 10 juli, maar vrijdag was nog maar de helft van dat bedrag verzameld. “Daarom hebben we besloten om de deadline naar het einde van de zomer op te schuiven,” zegt Steinbrück.

Hoewel al zeker 500 burgers hun steentje bijgedragen hebben aan de crowdfunding, blijft de steun vooral bij privébedrijven uit. “We krijgen minder sponsoring dan verwacht,” geeft Steinbrück toe. “Gezien de huidige economische situatie met de Oekraïnecrisis en de nasleep van de coronacrisis is dat niet zo gek. We blijven er wel mee doorgaan voor de Brusselaars, want bij hen merken we veel enthousiasme.”

De ambitie van Pool is Cool blijft niet beperkt tot de grenzen van het gewest: er zijn ook plannen om in 2024 in de Vaartkom van Leuven een openluchtzwembad te plaatsen. Toch komt daar veel protest van buurtbewoners. “Ik begrijp hun zorgen,” zegt Steinbrück. “Openluchtzwembaden hebben niet het beste imago. Toch is het iets dat tijd nodig heeft: in Denemarken was er ook eerst weerstand, vandaag is het er helemaal ingeburgerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?