Pool is Cool lanceert crowdfunding: 'De Brusselaar mist een openluchtzwembad’

Sofie Beynaerts
© BRUZZ
20/05/2022
Updated: 20/05/2022 11.41u

Pool is Cool, de organisatie achter het openluchtzwembad Flow aan het kanaal in Anderlecht, blijft ijveren voor openluchtzwemmen in Brussel. Om het pop-upzwembad open te houden en te verfijnen, gaat de organisatie nu op zoek naar donaties van burgers via een crowdfunding. “We wilden graag vroeger openen dit jaar. Met de middelen die we hadden, was dat helaas niet mogelijk.”

De Brusselse vzw Pool is Cool werd inmiddels zes jaar geleden opgestart. “De vzw is eigenlijk ontstaan vanuit verschillende mensen die zich dezelfde vraag stelden: waarom is er geen openluchtzwembad in onze hoofdstad? Als je kijkt naar andere steden, die zelfs niet zo groot zijn als Brussel, vind je wél mogelijkheden om in openlucht te zwemmen. Waarom hier dan niet? De meesten van ons team zijn niet opgegroeid in Brussel, het wil dus wel wat zeggen dat wij hetzelfde misten op ongeveer hetzelfde moment,” vertelt Paul Steinbrück, medeoprichter van Pool is Cool.

Een openluchtzwembad is essentieel voor de leefkwaliteit van de stad, zegt Steinbrück. “Het is niet alleen het leuke aspect waarnaar we moeten kijken. Zo’n openluchtzwembad is ook bevorderlijk voor sociaal contact en de sportieve kant: zowel de activiteit als het feit dat het in openlucht is, is goed voor je. Daarnaast is dit type zwembad heel toegankelijk: iedereen kan binnenstappen, je moet zelfs niet zwemmen,” lacht hij.

Leertraject

“Het is ook voor ons een leerrijk traject geweest. Initieel voorzagen wij gewoon de beelden, hoe het zou kunnen zijn, uiteindelijk zochten we mee naar oplossingen. Ons meest recente project, Flow, opende vorig jaar voor het eerst de deuren. Dat is het eerste echte openluchtzwembad in Brussel, maar het blijft een druppel op een hete plaat als je kijkt naar hoe groot de stad is,” zegt hij.

“We waren vorig jaar niet heel lang open, enkel tijdens de vakantiemaanden juli en augustus, maar als je kijkt naar hoe groot het succes toen was en hoeveel positieve reacties we kregen, dan moeten we blijven aantonen dat de Brusselaar een openluchtzwembad mist.”

"Flow is het eerste openluchtzwembad, maar blijft een druppel op een hete plaat"

Paul Steinbrück, medeoprichter Pool is Cool

Tijdelijke tussenstop

Flow is een tijdelijk openluchtzwembad, het was nooit de bedoeling om dit zwembad permanent open te houden. Zo vertelt Steinbrück dat Flow niet gemaakt is om langer dan vijf seizoenen te blijven staan. “Met de middelen die we nu hebben en gezien de locatie, hopen we dat het vier tot vijf seizoenen kan blijven. Maar voor ons is dit vooral een voorloper van een echt openluchtzwembad.”

Voor een permanent openluchtzwembad zitten er verschillende projecten in de pijplijn. Het meest concrete is de zwemvijver in Neerpede, die in 2024 zou openen. Het stemt Steinbrück hoopvol, maar hij moet ook zelf actief blijven. “Vanuit de Stad Brussel hebben we al lang niets meer gehoord, bijvoorbeeld. Dat is ook een drijfveer: als wij de publieke belangstelling niet in beeld blijven brengen, zal er niets gebeuren. Vandaar ook dat onze crowdfunding-campagne er nu komt: dat is enerzijds een middel om financieel wat meer ondersteuning te hebben, en anderzijds is het een fantastische manier om het belang en de wens van de Brusselaar aan te kaarten,” klinkt het enthousiast.

Je veux nager

Een seizoen Flow komt neer op ongeveer 300.000 euro. Daarvan krijgt de organisatie bijna 250.000 euro aan subsidies van verschillende overheden. “Maar er blijft nog steeds een gat,” zegt Steinbrück. Dat gat blijkt vooral een pijnpunt wanneer het op flexibiliteit aankomt: wil Flow twee weken langer openblijven, zoals de organisatie hoopt te doen in september, dan moet ze geld vinden.

“We wilden ook graag al vroeger dan juli openen dit jaar. Kijk maar naar hoe mooi het weer was de afgelopen weken, dat was perfect geweest. Met de middelen die we hadden, was dat jammer genoeg niet mogelijk.”

Steinbrück wil ook graag aantonen hoe duurzaam openluchtzwemmen kan zijn. Daarvoor wil hij Flow aanvullen met, bijvoorbeeld, een plantenfilter. “Op die manier willen we ook een voorbeeld zijn voor andere projecten in Brussel,” klinkt het voorzichtig hoopvol. Een plantenfilter, personeelskosten, zwemlessen voor jong en oud, een sauna of hamam zodat Flow ook in de winter toegankelijk is – je noemt het maar –, het kost geld.

Dat geld hoopt de organisatie nu op te halen met de crowdfunding, die via het sociale crowdfundingplatform Growfunding verloopt. Het is een samenwerking met vijf Brusselse bands, van de indieband Splendeur tot de caribbean-band Tropicant, die stuk voor stuk uit volle borst hun eigen versie van Arno's 'Je Veux Nager' zingen en zo aandacht te vestigen op openluchtzwemmen in Brussel.

“We hopen ongeveer 60.000 euro in te zamelen. Met die financiële steun kunnen we FLOW openhouden en verbeteren. Het uiteindelijke doel is het brede nut en de vele kwaliteiten van openluchtzwemmen aantonen,” besluit Steinbrück.

Pool is Cool steunen kan nog tot 10/07/2022 via growfunding.be/pooliscool.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni