Zwemmen in de Mayfairvijver in Anderlecht
© Bart Dewaele | In de Mayfairvijver in Anderlecht werd openluchtzwemmen al uitgetest (archiefbeeld), maar dat bleek niet goed voor de biodiversiteit. Het Gewest gaat er een andere vijver omvormen tot zwemvijver.

Zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden vanaf 2024 in park van Neerpede

SDS
© BRUZZ
06/12/2021

De 'Middenvijver' in het park van Neerpede wordt omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden, waarin Brusselaars vanaf 2024 's zomers kunnen zwemmen. Dat laten bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) en het gemeentebestuur van Anderlecht weten op basis van een haalbaarheidsstudie. Het project wordt betaald door federaal Brusselfonds Beliris.

In 2019 testte Pool is Cool al eens zwemmen in de grote vijver van Neerpede, vorig jaar deed een beperkte groep mensen dat ook in de kleinere Mayfairvijver ernaast. Op basis van metingen in en rond de vijvers in het park van Neerpede stellen de auteurs van een door Leefmilieu Brussel bestelde haalbaarheidsstudie voor om een van de vijvers, de Middenvijver, om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver.

Op basis van die studie hebben gemeente en Gewest beslist om het zuidelijke deel van die vijver om te vormen tot een zwemzone met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, wat overeenkomt met vier olympische zwembaden. De rest van de plas zal als waterbekken fungeren om het water op een natuurlijke manier te zuiveren. De vijver zal dieper worden gemaakt (1,5 tot 3 meter, afhankelijk van de zone). De maximale lengte van de zwemzone zal ongeveer 130 meter bedragen, wat zal toelaten om er aan sportzwemmen te doen.

225 zwemmers

Minder diepe zones en een pierenbad zullen ook recreatief zwemmen aangepast aan kinderen mogelijk maken. In de haalbaarheidsstudie is berekend dat, om de kwaliteit van het water te garanderen, de toegang tot de vijver moet worden beperkt tot maximaal 225 gelijktijdige zwemmers, wat het kabinet Maron "al heel wat" noemt. "Afhankelijk van de toevloed zou de zwemtijd kunnen worden beperkt om zo veel mogelijk personen de kans te geven op hun beurt gebruik te maken van de vijver."

De toegang tot de vijver zal daarom gecontroleerd worden, maar zonder de omtrek ervan te omheinen. De zwemvijver zal voor het publiek toegankelijk zijn tijdens de zomermaanden, van mei tot september. Tijdens de wintermaanden zal de vijver voor clubs beschikbaar blijven.

Masterplan Neerpede

Deze zwemvijver is de eerste van een reeks acties die in de komende maanden van start zal gaan en die van het park van Neerpede een gewestelijk natuurlijk en recreatief park wil maken, laat Maron weten. Zo zullen er sportfaciliteiten komen onder de Ring, worden de oevers van de Neerpedebeek natuurlijker gemaakt en zal het populierenbos ecologisch interessanter worden gemaakt. Dit alles kadert in het grote masterplan voor Neerpede dat de gemeente Anderlecht en Leefmilieu Brussel in 2020 opstelden.

De werkzaamheden, die in 2023 van start moeten gaan, zullen door Beliris worden gecoördineerd en gefinancierd. Het project voorziet in de herinrichting van het volledige gebied rond de zwemvijver. Zo moet de vijver worden ingericht als een zwemvijver met een waterbekken dat volledig natuurlijke filtering toelaat, en komt er ook een 'onthaalstructuur' voor de zwemmers.

De Mayfairvijver, waar vorig jaar (in beperkte groep) met zwemmen werd geëxperimenteerd, bleek daar niet geschikt voor. Op basis van een evaluatie van de fauna en de flora op de site werd hij geïdentificeerd als een watermassa met een hoge biodiversiteitswaarde, vanwege de aanwezigheid van een rietveld en van de nabijgelegen heuvel met wilde fauna en flora. In die vijver zal dus niet gezwommen kunnen worden. De Mayfairvijver zal wel nog natuurlijke oevers krijgen om er de biodiversiteit te bevorderen.

Zonneweiden

Het einde van de Olympische Dreef wordt een parkgebied om de link tussen de grote vijver en de rest van het park van Neerpede te benadrukken.

De omliggende parkgebieden zullen permanent open zijn voor het publiek, waardoor de zwemmers dus ook zullen kunnen zonnen op de omliggende grasperken. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan het naast elkaar bestaan van deze verschillende activiteiten en de omringende natuur, belooft het persbericht van minister Maron. "De inrichting van deze eerste zwemvijver en de herwaardering van dit 'Land van Neerpede' als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed zullen bijdragen tot het welzijn en de gezondheid van de Brusselaars en anderzijds ook tot de ecologische weerbaarheid van ons gewest tegen de gevolgen van de klimaatverandering.”

“Groene, publieke en open ruimtes in het gewest winnen aan belang", zegt Karine Lalieux (PS), federaal minister voor Beliris. "Ontspanning, spel en sport: de Brusselaar heeft er nood aan. Deze zwemvijver zal hierin een belangrijke rol spelen. Beliris maakt ons gewest zo nog aangenamer voor Brusselaars en haar bezoekers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Stedenbouw, Samenleving, openluchtzwemmen, vijvers van neerpede, Alain Maron, haalbaarheidsstudie, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni