| Het zwembad bevindt zich in Anderlecht naast het kanaal.

Bijgedachte

'Doe ons maar tien Flows'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
29/06/2021

Met Flow opent deze week het allereerste openluchtzwembad in het gewest. We doken er al eens in en vragen ons sindsdien af hoe we de voorbije twintig jaar in Brussel eigenlijk zijn doorgekomen.

Met Flow opent deze week het allereerste openluchtzwembad in het gewest. We doken er al eens in en vragen ons sindsdien af hoe we de voorbije twintig jaar in Brussel eigenlijk zijn doorgekomen.

Het was een bewolkte avond en het water was met zijn 15 graden ook niet bepaald warm toen we vorige week al eens het kersverse zwembad aan het kanaal testten. Dat bad is met zijn zeventien meter bescheiden in afmeting, maar groots in zijn ambitie. Het ligt er niet alleen voor de waterpret. Initiatiefnemer Pool is Cool wil vooral ook duidelijk maken hoe hard zulke buitenzwemmogelijkheden nodig zijn in een stad als Brussel.

Tien minuten in koud water volstonden alvast om ons helemaal over de streep te krijgen. Omdat zwemmen in de openlucht een magisch gevoel blijft, een shot endorfines waar het hoogste runner’s high niet aan kan tippen. Bij Flow speelt nog eens de ligging mee, in een zwembad als een theater, pal naast het kanaal en met zicht op een wijk in volle beweging, dé plek waar Brussel vandaag groeit. Meer daarover leest u woensdag en in ons magazine.

"Een openluchtzwembad is een door en door sociale maatregel. De reizende middenklasse durft al eens te vergeten hoeveel Brusselaars een zomer lang in Brussel blijven"

Kris Hendrickx

We staan niet alleen met die fascinatie. Het volstaat om te kijken hoe ver Brusselse jongeren deze dagen trekken, om te beseffen hoe diep het verlangen naar een frisse plons is. Een openluchtzwembad is dan ook geen luxegril, maar een door en door sociale maatregel. Wie tot de reizende middenklasse behoort, durft dat al eens te vergeten, maar veel Brusselaars blijven in de zomer 62 dagen lang in Brussel, bijna negen lange weken zijn dat. Het is ook de reden waarom het schrappen van Océade op de Heizel (met buitendeel) zo’n onbegrijpelijk slechte beslissing blijft. Een zwembad dat tot ruim duizend jongeren per dag ontvangt, breek je niet zomaar af.

Of dat alles is? Neen. De galopperende klimaatopwarming laat zich vooral in de steden voelen. Een hete zomeravond kan in Brussel al snel 9 graden warmer zijn dan op het platteland. De stad moet zich aan die evolutie aanpassen, door minder vol te bouwen, door nieuwe groene ruimte te creëren én door plekken aan te leggen waar de koelte ook in het water te vinden is. Die analyse is de voorbije jaren nog gemaakt, maar toch schieten de paar Brusselse zwemprojecten ter zake maar tergend langzaam op. Wanneer horen we bijvoorbeeld nog eens van het project van de Stad?

Meer dan zwemmen

Met zijn maximumcapaciteit van dertig zwemmers kan Flow dagelijks maar een vijfde van de Océadecapaciteit opvangen. Het maakt meteen duidelijk dat we er met één, twee of drie van dergelijke kleine initiatieven niet zullen raken. Tien Flows, dat ware al een begin. Of beter nog: een vijftal zwembaden, vijvers of kanaalstroken met een veel grotere capaciteit. Dat laatste slaat op de zwemoppervlakte, maar evengoed op de openbare ruimte rond zo’n zwemplek. Een goed openluchtzwembad, dat is zwemwater, maar ook een grote groene ruimte errond om te lummelen, te lezen, te flirten of een frisbee te gooien. Het is een plek waar je in de zomer een halve dag wil zijn.

Brusselse beleidsmakers die inspiratie willen opdoen, kunnen we deze zomer een citytrip naar Berlijn aanbevelen. Hoewel de merenrijke stad natuurlijke zwemplekken zat heeft, bouwde ze tegelijk ook een achttal openluchtzwembaden. Dat van Humboldthain meet bijvoorbeeld 50 meter, heeft een ruime eigen groenzone én wordt nog eens omgeven door het gelijknamige park.

Wie openluchtzwembaden te duur vindt voor een arme stad als Brussel, moet niet eens tot in Berlijn. Kyllburg in de Duitse Eifel volstaat. Het stadje heeft zijn eigen Freibad, met apart duikbekken. Dat het een beetje duur werd voor een gemeente met minder dan ... duizend inwoners, hoorden we enkele jaren geleden ter plaatse. We knikten begripvol, maar een stad met duizend keer meer inwoners mag de lat hoger leggen.

En nu moet u ons excuseren, de inschrijvingen voor Flow zijn net geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Samenleving, Flow, openluchtzwemmen, openluchtzwembad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni