Openluchtzwembad is een hit: ‘Zelfs bij regen was er volk’

© Bart Dewaele

Een maand na de opening blijkt openluchtzwembad Flow een schot in de roos. Het online reservatiesysteem loopt steevast vol en ook de plekken voor wie spontaan opdaagt zijn populair. “Ik ben vooral blij dat het een zwembad voor iedereen is geworden, ook voor de jongeren uit wijk.”

Openluchtzwembad Flow – naast het kanaal, aan de Marchantbrug in Anderlecht, mocht u de voorbije maanden op een andere planeet gewoond hebben – opende op 1 juli. Een maand later blijkt het bad een groot succes.

“Alle plekken die we online aanboden werden erg snel ingenomen, tot en met 1 augustus tellen we nu al 5.987 reservaties,” zegt Paul Steinbrück van Pool is Cool. Dat het er niet meer zijn geworden ligt aan de maximum capaciteit van het 17 meterbad, dat maar 30 personen tegelijk aankan.

Naast de online reservaties waren er nog eens een gelijkaardig aantal plekken voor mensen die meteen ter plaatse gingen inschrijven. Op die manier wou de organisatie vermijden dat digitale snelheidsduivels meteen alle plekken inpalmden.

Opinie Paul Steinbruck BRUZZ ACTUA 1631

“Dat is ook gelukt,” zegt Steinbrück. “Als er een ding is waar ik trots op ben is het wel dat het een zwembad is geworden voor de hele stad, maar ook voor deze wijk. De jongeren en gezinnen uit de buurt kwamen voortdurend. Dat toont dat een openluchtzwembad ook een sociaal project is.”

Dat Flow zo goed kon integreren in de wijk is geen toeval. Pool is Cool ging actief recruteren in de omliggende buurten, zowel voor de opbouw van het bad als voor het beheer van de zwemsessies. Samen met mogelijkheid om gewoon langs te komen en de zichtbare locatie naast de brug, zorgde dat voor een goede band met de buurt.

Van de bijna 6.000 reservaties kwamen overigens maar 2.700 mensen opdagen. “Bij slecht weer bleven die mensen thuis, dat is een makkelijke stap als je niets moet betalen,” weet Steinbrück. “Maar er waren altijd wel zwemmers die een deel van die plaatsen innamen. Zelfs als het regende zaten er mensen in het water.”

Opinie Paul Steinbruck BRUZZ ACTUA 1631

De stormloop voor Flow toont voor Steinbrück hoezeer Brussel nood heeft aan meer openlucht zwemcapaciteit. “Bij mooi weer was het soms moeilijk om de wachtrij op de brug te beheersen. En elke dag passeren nog verbaasde mensen die nog nooit van Flow hadden gehoord. We bereiken echt nog lang niet ons volledige potentieel.”

Na augustus gaat het zwembad dicht, maar volgt er wel een najaars- en winterprogrammatie op de site, wellicht met een sauna. Volgend jaar wil Flow graag vroeger openen dan in juli. Wellicht wordt er dan ook met een ecologische filtering gewerkt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?