| De wachtrij bij Dienst Vreemdelingzaken (archiefbeeld).

Het aantal asielaanvragen blijft pieken. In oktober klopten 2.750 mensen aan in ons land, ruim 400 meer dan in september. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt de komende weekends door om de toevloed de baas te kunnen. "We zijn in crisismodus", zegt staatssecretaris Francken (N-VA) donderdag in Het Laatste Nieuws.

De instroom zit stevig in de lift sinds juli. Een zomerse piek is niet ongewoon, maar de klim heeft zich ook in oktober verdergezet. Met 2.750 asielaanvragen - vooral ingediend door Syriërs en Palestijnen - is vorige maand een stijging van 17 procent genoteerd tegenover september. In vergelijking met oktober vorig jaar is er zelfs een toename van 54 procent.

De cijfers alarmeren staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. "Wat in 2015 gebeurd is (meer dan 4.000 aanvragen per maand in de zomer en het najaar, red.), mag zich onder geen beding herhalen. We moeten snel maatregelen treffen om ons land minder aantrekkelijk te maken."

Alle hens aan dek bij DVZ

Welke ingrepen hij precies voor ogen heeft, zegt hij er niet bij. Francken wil eerst groen licht krijgen van de regering. Wat de oorzaak is van de piek? De N-VA'er wijst onder meer naar de "lekke" Europese buitengrenzen.

Door de piek is het bij de Dienst Vreemdelingenzaken alle hens aan dek. Daar wordt de komende weekends alvast voortgewerkt. Om iedereen onderdak te kunnen bieden, zijn de 1.500 bufferplaatsen in de bestaande opvangcentra vrijgegeven. De regering stelde eerder de sluiting van 7 asielcentra al uit en zette de hervestiging van 250 kwetsbare vluchtelingen uit Turkije en Libanon on hold.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , asielaanvragen , DVZ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni