Achterstand asielaanvragen zo goed als weggewerkt

© Bart Dewaele
| De rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken (archiefbeeld).

Waar er 2,5 jaar geleden nog een achterstand van 13.375 asieldossiers was, is die vandaag zo goed als weggewerkt. De asieldiensten moeten nog 4.847 dossiers behandelen, maar dat kan binnen de normale termijn van drie maanden. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) woensdag in Het Laatste Nieuws.

Het aantal te behandelen dossiers door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen was in 18 jaar nooit zo laag. "Het vorige record dateert van 2008, toen het CGVS nog 4.996 asieldossiers op de plank had", zegt Francken.

Tweeënhalf jaar geleden was de situatie nog helemaal anders, klinkt het. In de zomer van 2015 was er in de Europese Unie, en dus ook ons land, een hoge instroom van asielzoekers. Daardoor zag het CGVS in april 2016 het aantal dossiers oplopen tot 18.375. Aangezien het CGVS er zo'n 5.000 per drie maanden kan behandelen, was er een concrete achterstand van 13.375 aanvragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?