Fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman ontvangen VUB-eredoctoraat

© Belga Image
| Fotograaf Stephan Vanfleteren

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat fotografen Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman bekronen met een eredoctoraat voor hun algemene maatschappelijke verdiensten. De uitreiking van de titel van Doctor Honoris Causa vindt plaats op dinsdag 3 augustus in Oostende.

"Met deze eredoctoraten en leggen we bewust de brug tussen wetenschap en kunst. Academici en kunstenaars werken immers beiden vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, vrijheid, creativiteit en kritisch denken. Dat bewijst het werk van fotografen zoals Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman", aldus VUB-rector Caroline Pauwels.

Dirk Braeckman zoekt de grenzen op in de fotografie en nodigt de kijker in zijn werk uit om een eigen zoektocht aan te vatten. Hij geeft de vrijheid aan te interpreteren en dat vindt de VUB een schitterende uitbeelding van de waarde dat de gedachten vrij zijn.

Stephan Vanfleteren is in zijn werk gekend om licht en donker, wit en zwart te gebruiken om zo aan te zetten tot nadenken en te beroeren. Voor de VUB, met als kernspreuk "Scientia Vincere Tenebras" ("Door wetenschap de duisternis overwinnen") hebben zijn foto's daardoor een heel bijzondere betekenis.

Beiden mogen hun eredoctoraat begin augustus ophalen tijdens Theater Aan Zee in Oostende. VUB-rector Pauwels is gastcurator van dat evenement.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?