Vossen 5621862

Fotoreeks: de stadsvos in beeld

SVG
© Brussel Deze Week
29/01/2014

Fotograaf en natuurliefhebber Philippe Durieux heeft een bijzondere band met de vossen die hij ontmoet tijdens zijn ochtendlijke wandelingen in Oudergem. “Ik fotograaf ze liefst in een stedelijke omgeving.”

Nu de vos steeds dieper in de stad binnendringt, krijgen ook steeds meer Brusselaars ermee te maken. En niet altijd in de meest positieve zin: vossen willen wel eens een kip verschalken, of vuilniszakken openhalen. Maar voor vossenfotograaf Philippe Durieux (60) kan er over de vos niet veel slechts verteld worden. Hij heeft er een zekere sympathie voor ontwikkeld. “Och, die vuilbakken: ook kraaien en katten halen ze open. Het volstaat toch om de zakken ‘s ochtends buiten te zetten?”

Durieux werkt voor een Belgische keten van nachtwinkels. Hij staat vroeg op om voor dag en dauw de Brusselse shops te kunnen bevoorraden. Het verklaart meteen hoe hij ertoe gekomen is om vossen te gaan fotograferen. “Vòor ik naar mijn werk vertrek om 6 uur, ga ik eerst met mijn hond wandelen in het Tenreuken- en Senypark (niet ver van Herrmann Debroux, SVG). Daar zag ik wel eens een vos. Maar op een keer werd ik door een vos achtervolgd. Dat was vreemd, want vossen zijn weliswaar nieuwsgierig, maar toch eerder schuw. Zeker als er een hond bij is. Ik vond het in het begin niet zo prettig. Ik wist wel dat hondsdolheid is uitgestorven in België, maar je weet maar nooit.”

Geleidelijk aan raakten vos en man aan elkaar vertrouwd. Philippe Durieux begon ook andere vossen te zien, en begon ze herkennen. Hij zag ook kleine vosjes opgroeien. “Een keer zag ik twee vossen copuleren. Dat duurt niet lang, maar het is een tamelijk heftige bedoening, waar veel gejank aan te pas komt. Ik had toen geen fototoestel op zak. Mijn kinderen hebben me niet veel later een reflexcamera cadeau gedaan. Zo ben ik eigenlijk begonnen met vossen te fotograferen.”

Durieux heeft intussen een computer vol met vossenfoto’s. De een al beter dan de ander. Het gaat meestal om nachtbeelden en die zijn niet altijd even eenvoudig goed te krijgen. Zeker niet als de vossen zich op grote afstand bevinden. Durieux probeert de vossen in een zo stedelijk mogelijke omgeving te fotograferen. Hij heeft foto’s van vossen onder het Hermann Debroux viaduct, bovenop een auto, op enkele meters van een voorbijwandelende man die op de vos geen enkele acht slaat, op een werf, kijkend naar de arbeiders, of in gevecht met katten, kraaien en eksters, meteen de grootste concurrenten van de vos. Meestal zijn de foto’s in Oudergem genomen, maar hij heeft er ook gefotografeerd in Evere aan de Leuvensesteenweg.

Prachtig is ook die ene zwarte foto waar je alleen zes ogen ziet. “Het gaat om een moedervos en twee kleintjes verstopt in de struiken langs de Woluwe. Hoe ik die heb weten vinden? Het was mijn hond die mij erop attendeerde.”SVG

Meer foto’s van vossen op bru.waarnemingen.be en op www.prisesdepromenades.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni