Johan Leman, voorzitter vzw Foyer

| Johan Leman, voorzitter vzw Foyer.

Foyer betwijfelt vaccinatiebereidheid kanaalzone: ‘Moeilijk om aan 70 procent te raken’

EDB
© BRUZZ
26/03/2021

Johan Leman, voorzitter van het Molenbeekse integratiecentrum Foyer, is er niet van overtuigd dat we in de Brusselse kanaalzone makkelijk aan 70 procent gevaccineerden zullen raken. Na een rondvraag zou de bereidheid volgens hem zo rond de 50 procent schommelen. “Vooral oudere mensen zijn bereid, jongere mensen al minder.”

Foyer voerde geen wetenschappelijke of academische peiling uit, vertelt Johan Leman allereerst. “We hebben – vooraleer we filmpjes maakten om mensen op te roepen om zich te laten vaccineren – eerst een beperkte rondvraag gedaan. We hebben het vooral gevraagd aan mensen die we kenden, of die op hun beurt andere mensen kenden. Zo spraken we met enkele tientallen mensen in de kanaalzone,” aldus Leman.

“We wilden dat vooral doen om te zien wat er leeft en hoe we de boodschap het best brengen. Niet iedereen kijkt immers naar De Afspraak of Terzake. Maar naar mijn aanvoelen zit dit nattevingerwerk er misschien niet ver naast. Ons aanvoelen is dat de bereidheid in het beste geval momenteel rond de 50 procent schommelt.”

“Jongeren zeggen bijvoorbeeld dat ze geen vuiligheid in hun lichaam willen”

Johan Leman van Foyer

Volgens Leman valt het op dat vooral oudere mensen bereid zijn zich te vaccineren. “Jongeren zijn dat vaak minder. Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat ze geen vuiligheid in hun lichaam willen.”

Plan B

Leman deelde zijn twijfels op Facebook in de hoop dat ook iemand uit de bevoegde politieke kabinetten hun bezorgdheid zou oppikken en de politiek niet pas in oktober zou vaststellen dat in bepaalde gebieden slechts 50 procent zich liet vaccineren. “Als de overheid werkelijk wenst 70 procent vaccinaties te bereiken, moet ze dringend aan een plan B werken,” klinkt het. “Wat we bij mensen vaak horen is dat ze het niet zullen doen, tenzij ze niet anders kunnen. Ze maken er dus geen breekpunt van, maar gaan ook niet vrijwillig naar het vaccinatiecentrum trekken.”

“Daarom is het eventueel nuttig om na te denken over een systeem waarbij men misschien niet in absolute termen verplicht wordt zich te laten vaccineren, maar waarbij het leven bemoeilijkt wordt als men dat niet is. Zo hoorden we dat het voor veel mensen belangrijk is te kunnen reizen. Maar het is niet aan ons om oplossingen te suggereren. We willen vooral verwittigen dat men hier tijdig over moet nadenken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Gezondheid , Johan Leman , Kanaalzone , vaccinatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni