Het kanaal, gezien vanaf de brug aan de Vlaamsepoort, met graffiti en perverse muurschilderiing, geïnspireerd door de clair-obscur-schilder Caravaggio uit de Barokperiode

| Het kanaal, gezien vanaf de brug aan de Vlaamsepoort.

Gezocht: burgerinitiatieven om kanaalzone op te fleuren

TDN
© BRUZZ
18/06/2020

Buurtbewoners krijgen de kans om hun droom voor de kanaalzone in vervulling te laten gaan. Wie een idee heeft om de sociale cohesie in de wijk te versterken of de kanaalkaaien groener te maken, kan deelnemen aan een wedstrijd. De stad Brussel en de gemeente Molenbeek trekken samen 110.000 euro uit om de beste ideeën te realiseren.

De participatieve oproep maakt deel uit van het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, waarmee de hoofdstad en Molenbeek beogen de sociale cohesie in de wijk te versterken. Elke bewoner van de kanaalzone kan zijn of haar droom indienen. De geselecteerde projecten kunnen tot 10.000 euro steun krijgen. Er is 20.000 euro uitgetrokken voor Molenbeekse initiatieven, 50.000 euro voor Brusselse dromen en 40.000 voor grensoverschrijdende ideetjes.

"Tijdens de lockdown zagen we dat veel mensen hun wijk met een frisse blik zijn gaan bekijken. Dat heeft sommige bestaande noden groter gemaakt, maar heeft ook voor nieuwe noden gezorgd", licht Brussels schepen van Stadsvernieuwing Arnaux Pinxteren (Ecolo/Groen) toe. "Het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote geeft bewoners nu middelen om antwoord te bieden op deze behoeften."

Voor Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS) is het belangrijk dat bewoners hun leefomgeving mee vorm kunnen geven. "Dat verlangen is steeds meer aanwezig. Wij moeten als overheidsdienst de bondgenoten van de burgers zijn om onze gemeenten gezelliger en menselijker te maken. Dit participatiebudget draagt concreet bij tot deze wens."

Burgers en wijkcomités kunnen hun idee tot 6 juli insturen via de website van Brussel-Stad of Molenbeek. De geselecteerde initiatieven zullen voor het einde van januari 2023 zijn afgerond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Stedenbouw, Kanaalzone, burgerinitiatieven, Citroën-Vergote, Arnaud Pinxteren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni