Filter Café maakt groene promenade van kanaalzone

TDN
© BRUZZ
03/05/2019
Updated: 03/05/2019 12.05u

Actiegroep Filter Café heeft de kanaalzone tussen Ninoofsepoort en Sainctelette helemaal hertekend in functie van de Brusselse stadskinderen. Het zevenpuntenplan voorziet onder meer in het schrappen van parkeerplaatsen, het omvormen van autowegen tot autoluwe promenades en het inrichten van een sportveld op de brug aan het Klein Kasteeltje.

Afgelopen zaterdag vond de eerste Staten-Generaal voor Luchtkwaliteit plaats. Actiegroep Filter Café, die ijvert voor schone lucht in Brussel, greep die gelegenheid aan om de kanaalzone onder de loep te nemen. Een brainstorm en participatieve workshop met geëngageerde ouders, architecten, buurtbewoners en leerkrachten resulteerde in het plan 'Lucht voor Scholen'.

Autoluwe kaaien

Het plan omvat zeven ideetjes om de as Ninoofsepoort-Sainctelette kindvriendelijker te maken. Het gaat om simpele ingrepen, maar ook om structurele veranderingen op langere termijn om de kanaalzone te verbeteren op vlak van luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

Zo wordt geopperd om de Henegouwenkaai en Koolmijnenkaai volledig auto- en parkingvrij te maken. Het resultaat is een groene promenade langs het kanaal. Een gelijkaardige ingreep wordt voorgesteld aan de overkant op de Negende Linielaan. Ook kunnen de kaaien verlaagd worden om wandelpromenades aan het water te creëren, naar het voorbeeld van de Seinekaai in Parijs.

Brug wordt sportveld

Nog een opvallend idee: de brug aan het Klein Kasteeltje (De Witte de Haelenstraat) kan een sportveld of een marktplein over het kanaal vormen. "Die levert momenteel geen onmisbare mobiliteitsdienst en kan dus een ontmoetingsplek van Molenbeek én Brussel worden", klinkt het.

De Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret, maar ook minister Pascal Smet (SP.A) en Philippe Close (PS) en Catherine Moureaux (PS), de respectieve burgemeesters van Brussel-Stad en Molenbeek, namen het voorstel vrijdagochtend in ontvangst tijdens een protestactie van Filter Café op de Koolmijnenkaai.

Quick-wins al in zomervakantie

"Sommige van onze ideetjes zijn heel makkelijk te implementeren, zolang er maar een lokaal draagvlak voor is. Daarom roepen we de bevoegde personen op om de geformuleerde quick-wins al uit te voeren tijdens de zomervakantie in de vorm van tijdelijke tests", aldus Annekatrien Verdickt van Filter Café.

De kanaalzone is trouwens niet toevallig gekozen. Er grenzen heel wat scholen aan en de luchtkwaliteit is er erg slecht. "De sociale-economische moeilijkheden zijn er bovendien het grootst en er liggen heel wat kansen voor economie, mobiliteit en publieke ruimte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , Stedenbouw , Filter Café Filtré , Ninoofsepoort , Saincteletteplein , Koolmijnenkaai

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni