Filter Café fever slaat over op culturele huizen

Het wordt stilaan een vaste afspraak op vrijdagochtend: Filter Café Filtré, oftewel nieuwe acties voor propere lucht. Steeds meer socio-culturele huizen sluiten zich intussen aan bij de alom bekende Brusselse schoolpoortacties. Vrijdagochtend nemen cultuurhuizen ROBIN en A Two Dogs Company het voortouw.

'Laisse moi respirer': het spandoek is van ver te zien op deze zonnige vrijdagochtend tussen de ronkende auto’s aan het Sainctelettesquare. Zo'n twintig klimaatactivisten met gele fluovestjes drinken hun kop koffie buiten op, vergezeld met pamfletten en een vlaggenslinger.

“Als cultureel huis aan het Sainctelettesquare zitten we op een cruciale as, waar er heel veel luchtvervuiling is,” zegt Lore Claes van het Kaaitheater aan BRUZZ. “Schone lucht is belangrijk voor iedereen. Niet enkel voor scholen, daarom steunen wij deze actie.”

Alle kleine beetjes helpen

Sandra Raes van cultuurhuis ROBIN vult aan: “Alle cultuurhuizen die meedoen met deze actie (een twintigtal, nvdr.) hebben een gezamenlijk doel. We zijn optimistisch, maar ook realistisch: we zijn een klein groepje dat iets probeert te veranderen in een grote wereld. Toch helpen alle kleine beetjes.”

“We staan hier nog zeker iedere vrijdagochtend een half uur tot aan de verkiezingen, in de hoop zo veel mogelijk passanten en automobilisten te overtuigen. Daarna zien we wel weer", vertelt Lore nog.

Mobiliteit in Brussel

Moet de auto uit het Brussels stadsbeeld verdwijnen? Wijkt het algemeen belang voor het lokale belang bij wegwerkzaamheden? En heeft de stad nood aan meer openbaar vervoer 's nachts? tvbrussel gaat naar aanleiding van de verkiezingen in op Mobiliteit in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?