Filter Café Filtré krijgt steun uit culturele hoek

© Danny Willems
| De actievoerders van Filter-Café-Filtré verzamelen om 9 uur 30 aan de Sainctelettesquare om te betogen voor schonere lucht.

Meer dan 20 culturele instellingen doen vrijdagochtend mee aan een actie van de drukkingsgroep Filter Café Filtré, die ijvert voor schone lucht. De actievoerders verzamelen voor het Kaaitheater voor een grote manifestatie, op de middenberm van de Sainctelettesquare.

De Brusselse schoolpoortacties van Filter Café Filtré behoren stilaan tot een vertrouwd beeld op vrijdagochtend. Nu sluiten enkele grote cultuurhuizen en socio-culturele organisaties zich aan bij het protest voor schone lucht. Onder andere het Kaaitheater, De Markten en Kunstenfestivaldesarts springen mee op de kar.

Op vrijdagochtend verzamelen zeventien organisaties op de middenberm van de Sainctelettesquare voor een grote happening. Later op de dag vinden er repetities plaats van de choreograaf Wim Vandekeybus bij enkele Brusselse scholen en gaat het gemeenschapscentrum De Markten de boer op met een koffiekar.

Fietsen voor schone lucht

De acties van de drukkingsgroep beperken zich op vrijdag 26 april niet alleen tot de vroege ochtendkoffie. Er is ook voor het eerst een avondprogramma. Zo sluit Filter Café Filtré aan bij de fietstocht van Critical Mass, die al jaar en dag ijvert voor een veiliger fietsinfrastructuur in Brussel. Deze keer krijgt de actie de naam 'Kiddical Mass'.

De (jonge) fietsers verzamelen om 18 uur aan de Naamsepoort en eindigen aan de Pianofabriek in Sint-Gillis, waar een 'Staten Generaal van de Luchtkwaliteit' plaatsvindt.

Met de verschillende acties willen de betogers luchtkwaliteit hoog op de politieke agenda plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?