Kinderen tekenen hun 'droomschoolstraat' tijdens Filter Café

Nu de verkiezingen van mei dichterbij komen, draait burgeractie Filter Café Filtré, dat ijvert voor schonere lucht en minder autoverkeer, stilaan weer op volle toeren. In Brussel doen vrijdag zo'n 40 scholen mee. De kinderen van basisschool Sint-Ursula in Laken hebben hun 'droomschoolstraat' getekend.

Terwijl ouders gezellig koffie drinken aan de schoolpoort, werken de leerlingen van basisschool Sint-Ursula in Laken hun tekeningen af. Op hun tekeningen tonen zij hoe hun schoolstraat er in een ideale situatie uitziet.

"Ik heb een school, een treinspoor en een paar verbodsborden getekend, zodat auto's en roken verboden zijn", legt leerling Vik uit. "Auto's stoten veel CO2 uit en dat is niet goed voor het klimaat. Openbaar vervoer is wel goed. Bussen stoten ook CO2 uit, maar die transporteren meer mensen."

Snoepkraam

Ook als het van Bente afhangt, zijn er geen auto's meer in haar straat en verloopt alles via het openbaar vervoer. Victoria tekende daarnaast nog een snoepkraam in haar 'ideale schoolstraat'. "Want de kindjes mogen beloond worden", glimlacht ze.

Filter Café Filtré was vorig jaar een half jaar lang erg actief, in aanloop naar de verkiezingen. Na een pauze startten ze twee weken geleden opnieuw, met dit keer de gewest- en federale verkiezingen van 26 mei als eindmeet. In heel België voeren meer dan zestig scholen actie voor schone lucht. In Brussel doen vrijdag zo'n veertig scholen mee aan Filter Café Filtré.

awe
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?