Francken staat voortaan maar 60 asielzoekers per dag toe zich te registreren

Asielzoekers in de rij voor de Dienst Vreemdelingenzaken (Archiefbeeld)

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreert sinds woensdag maximaal 60 asielzoekers per dag, laat staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) weten."We zijn in crisismodus." Vluchtelingenwerk Vlaanderen ontkent en vraagt om de maatregel onmiddellijk op te heffen. "Het aantal aanvragen is meer dan vorig jaar, maar slechts de helft van in dezelfde periode in 2015."

De afgelopen weken ontving DVZ zo'n 100 à 110 aanvragen per dag. Nu worden deze op vraag van staatssecretaris Francken beperkt tot een zestigtal per dag. Er zijn namelijk 54 procent meer aanvragen dan vorig jaar. En dat zorgt voor een crisissituatie, zegt de staatssecretaris. "Hierdoor zijn zo goed als alle plaatsen in de collectieve opvangcentra gevuld."

“We geven wel voorrang aan de meest kwetsbaren”, zegt Francken aan Het Laatste Nieuws. Dan heeft hij het bijvoorbeeld over minderjarigen en zwangere vrouwen.

'Men veroorzaakt de crisis zelf'

"We zijn vanochtend ter plaatse gegaan en we hebben met onze eigen ogen kunnen zien dat 35 mensen wandelen gestuurd zijn", zegt woordvoerster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Charlotte Vandycke. Vandaag en gisteren zou het over een zeventigtal mensen gaan.

"Op die manier organiseert de overheid rechteloosheid. Dit is een aanfluiting van het basisrecht om asiel aan te vragen." Gaat ze verder.

"De overheid is het netwerk aan opvangplaatsen roekeloos gaan afbouwen en nu gaat men een extra crisis veroorzaken. Men zet kwetsbare mensen op straat", zegt Vandycke.

"De overheid werkt het gebrek aan opvangplaatsen zelf in de hand. In september nog besliste de overheid in allerijl om zeven collectieve centra open te houden, terwijl het merendeel van het personeel zijn ontslag al had gekregen. Daarnaast is er nog steeds een afbouw aan de gang van 4000 LOI-plaatsen. Dat werd deze zomer nog beslist."

Het is volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook niet zo dat DVZ overstelpt wordt met asielzoekers: "In november klopten 2.750 migranten aan voor asiel. Dat is een pak meer dan in november vorig jaar, maar nog altijd niet de helft van het aantal in het najaar van 2015", reageert Vandycke. "Het is ook niet zo dat er een explosie van aanvragen is. De laatste maanden stegen de aanvragen geleidelijk. Een toename die een gezond asielsysteem probleemloos moet kunnen dragen."

Ze sluit niet uit dat de personen in kwestie juridische stappen gaan ondernemen.

'Verzadiging van de opvang'

Ook het Brusselse Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen trekt aan de alarmbel. "Door de verhoogde instroom raken de opvangcentra verzadigd", zo zegt woordvoerder Mehdi Kassou.

De beperking heeft al invloed op het opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren, legt Kassou uit. "Personen die via Fedasil een opvangplaats hadden moeten krijgen nadat ze geregistreerd waren bij de DVZ, zitten zonder opvang en komen naar Porte d'Ulysse."

"De komende dagen verwachten we een stijging van 10 procent. Met de winter voor de deur veroorzaakt deze beperking een verzadiging van de opvang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?