MIVB personeel mag vandaag geen kledij dragen dat politiek of religieus geïnspireerd is. De arbeidsrechtbank vindt dat discriminerend.

Franstalige meerderheidspartijen raken het maar niet eens over de hoofddoek

SVG
16/06/2021

Ten laatste zondag moet de Brusselse regering beslissen of de MIVB in beroep gaat tegen het hoofddoekenvonnis. De Franstalige regeringspartijen zitten al meer dan een week samen maar dat heeft nog niet tot een akkoord geleid.

Nochtans heeft de nationale partijleiding van zowel Ecolo als PS afgelopen weekend een opening gemaakt in het dossier. Zowel Jean-Marc Nollet (Ecolo) als Paul Magnette (PS) lieten in interviews verstaan dat ze er geen probleem mee hebben als de MIVB in beroep gaat tegen de beslissing van de Arbeidsrechtbank.

Die oordeelde begin mei dat de MIVB in 2015 een vrouw met hoofddoek twee keer heeft gediscrimineerd: als vrouw en als moslima.

Het Beheerscomité van de MIVB, dat politiek is samengesteld, besliste om niet in beroep te gaan tegen het vonnis en religieuze symbolen in de toekomst bij de MIVB toe te laten.

Aanval

Voor meerderheidspartij Défi is dat imbuvable. De partij beschouwt de beslissing van het Beheerscomité als een regelrechte aanval op het regeerakkoord. De Brusselse meerderheid (PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One-Brussels-Vooruit) heeft in 2019 immers geen afspraken gemaakt over het loslaten van de (exclusieve) neutraliteit in het openbaar ambt. Défi dreigt ermee de Brusselse regering te verlaten.

De Franstalige regeringspartijen zitten nu al meer dan een week samen om een oplossing te vinden.

Interne verdeeldheid

Het is daarbij niet duidelijk of de Brusselse Raja Maouane (Ecolo) op dezelfde lijn zit als haar Waalse co-voorzitter Jean-Marc Nollet. En of de Brusselse partijvoorzitter Ahmed Laaouej (PS) akkoord gaat met wat nationaal partijvoorzitter Paul Magnette (PS) voorstelt . Wat wel zeker is, is dat beide partijen stevige garanties eisen dat religieuze symbolen in de toekomst mogelijk zijn bij de MIVB.

Défi blijft dwars liggen. Een beroep is een conditio sine qua non. En het toelaten van religieuze symbolen bij de MIVB maakt geen deel uit van het regeerakkoord. Défi zou wel bereid zijn om hoofddoeken toe te laten bij de MIVB als het vonnis in beroep wordt bevestigd.

Regering in gevaar

De tijd dringt. Zondag moet de regering Vervoort beslissen of de MIVB in beroep gaat tegen het hoofddoekenvonnis. Als de regering niets beslist, dan vervalt de beroepsmogelijkheid.

Het is intussen uitkijken naar zaterdag. Dan heeft Défi een ledencongres. Daar komt het hoofddoekenvonnis van de MIVB nagenoeg zeker aan bod. Als er voor zaterdag toch een compromis gevonden wordt – in beroep gaan én de hoofddoek in de toekomst toelaten bij de MIVB - zal daar mogelijk ook over worden over gestemd. Dat betekent meteen ook een stemming over de verdere regeringsdeelname.

Stapt Défi uit de coalitie – en die mogelijkheid is niet helemaal uitgesloten, dan zit de regering Vervoort met een groot probleem. MR-voorzitter Georges Louis Bouchez heeft al verklaard de Brusselse regering niet te willen depaneren. Bouchez zit op vlak van neutraliteit trouwens op dezelfde lijn als Défi.

De enige andere partij die dan tot de regering zou kunnen toetreden is de PTB, maar het is ondenkbaar dat de andere regeringspartijen met de extreem-linkse partij in zee zouden willen gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni