Fremault over 'plastic attack': 'Interessant zolang het respectvol blijft'

Minister van Leefmilieu Céline Fremault veroordeelt de actie niet bij voorbaat

De opgemerkte aanval op plastic verpakkingen die milieuactivisten zaterdag aan de Delhaize aan de Beurs plannen, kan op bijval rekenen van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). "De visuele impact van de actie is interessant, zolang er respect is voor de betrokkenen." De organisatoren beloven van hun kant een 'kalm protest'.

Daarmee doelt Frémault in de eerste plaats op de medewerkers van de supermarkt aan de Anspachlaan. Die mogen zich zaterdag tussen 14 en 18 uur aan een 'plastic attack" verwachten, een actie waarbij milieuactivisten het plastic rond aangekochte producten in of voor de supermarkt achterlaten uit protest tegen de overdaad aan verpakking.

"Zo'n actie is interessant omdat ze visueel veel impact heeft", zegt Frémault. Een doel dat ook de organisatoren nastreven, die hopen op meer bewustzijn bij consumenten.

Wel benadrukt de milieuminister dat de actie met respect voor de betrokkenen moet verlopen en het doel "pedagogisch en constructief'" moet zijn. De minister wijst voorts op het beleid van Brusselse regering omtrent plastic kassazakjes die, indien ze voor eenmalig gebruik dienen, verboden zijn in het Gewest.

De organisatoren van de Plastic Attack wilden vrijdag enkel via Facebook reageren. Ze benadrukken dat het om een "vriendelijk en kalm protest" gaat "tegen het overmatig gebruik van plastic verpakkingen, om duidelijk te maken aan de supermarkten: het kan en moet beter".

Een jaar geleden riep Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) al eens op om plastic verpakkingen in supermarkten achter te laten. Dat is wettelijk toegestaan, benadrukte de minister toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?