Fresco in Berchem bezorgt schilder ernstige brandwonden

EC
© BRUZZ
15/07/2019

Bij het schilderen van een fresco op de hoek van de Berchemse Kerkstraat heeft kunstenaar Wannes Lecompte ernstige brandwonden opgelopen. Toch wil hij niet wijken van de geplande inhuldiging op 30 augustus. ‘Met windels en crèmekes lukt het ook wel.’

De gemeente Sint-Agatha-Berchem had Lecompte de opdracht gegeven om een fresco te schilderen op een gevel op de hoek van de Kerkstraat en de Joseph Mertensstraat. De kunstenaar wilde dat doen volgens de klassieke methode van de Florentijnse schilders: de verf komt over een bezetting van natte kalkpasta.

Maar die kalk heeft een bijtend effect, en dat effect had de schilder onderschat. Gevolg: nu kampt Lecompte met tweedegraads brandwonden aan zijn handen. Hij was op 5 juli begonnen met de schilderwerken, en moest vorige week al meteen pauzeren. Het militaire hospitaal in Neder-Over-Heembeek schreef hem eigenlijk twee weken rust voor.

“Maar ik ben ondertussen al opnieuw bezig”, zegt Lecompte, die het afgewerkte fresco nog altijd wil inhuldigen op 30 augustus. Dat is immers de eerste dag van de jaarlijkse grote kermis in Sint-Agatha-Berchem. “Met windels en wat crèmekes lukt het ook wel, en ik doe de komende dagen handschoenen aan.”

Voor het fresco werkt Lecompte dag per dag, in zogenaamde giornata’s: vlakken muur die hij in één dag kan bepleisteren en schilderen. Een volledig idee van hoe het kunstwerk er zal uitzien, heeft hij dus nog niet. “Ik heb nooit een voorontwerp, ik laat mij inspireren door wat er al staat. De basis zijn twee barsten in de muur, die ik volg en beschilder”, zegt Lecompte. Een naam voor het fresco is er wel al: het werk zal Fabel heten.

De schilderwerken zijn te volgen op de Facebookpagina die over het Fabel-fresco is opgezet.

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving , Muurschilderingen in Brussel , wannes lecompte , Fresco , Joseph Mertensstraat , Kerkstraat , muurschildering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni