Een Griekse tragedie is in de maak aan de Hallepoort. Daar heeft Nikos Barsakis van Friterie Fontainas een tweede en laatste aanmaning gekregen om voor 6 oktober zijn frituur af te breken. Zo niet doet de gemeente Sint-Gillis het in zijn plaats. “Maar ik denk er niet aan”, zegt Barsakis aan BRUZZ. Hij rekent op zijn steungroep en op de Raad van State om de uitwijzing tegen te gaan.

De saga gaat terug tot 2013. De in Athene geboren Barsakis kreeg toen te horen dat het Jacques Francksquare in Sint-Gillis gerenoveerd wordt. En dat er tijdens en na de renovatie geen plaats meer is voor zijn frietkot.

De werken werden uitgesteld, maar gaan de komende weken nu toch van start. De frituur moest voor 15 september weg, maar daar had Barsakis geen oren naar. Hij bleef. De gemeente stelde dat vast en heeft maandag een tweede en laatste aanmaning gestuurd. Barsakis moet ten laatste op 6 oktober de plaats verlaten. Zoniet wordt de barak door een gespecialiseerde firma afgebroken, op kosten van Barsakis.

'Kan niet weg'
“Ik denk er niet aan weg te gaan”, zegt Barsakis aan BRUZZ. “Waar moet ik naartoe? Daarbij, ik kan die frituur niet zomaar afbreken, het gaat om een uitzonderlijk transport in twee delen.”

Als het aan hem ligt, zal Barsakis op 7 oktober dus gewoon verder frieten bakken. Voor de gevolgen is hij niet bang. “Meer dan 2.000 mensen ondertekenden de steunpetitie. Zij zullen mee protesteren als het tot een uitzetting komt.”

Geen alternatief of vergoeding
Over een eventuele uitbating van een nog te bouwen frietkot in de Argonnestraat hangt veel mist. “Dat het er komt is helemaal nog niet zeker”, zegt Barsakis. “En ook niet dat wij het dan mogen uitbaten.”

Barsakis diende ook een beroep tot schorsing in kort geding in bij de Raad van State. Het voornaamste argument daar is hij voor het einde van de afgesproken termijn wordt uitgezet, en dat zonder enige vorm van compensatie. De zaak komt voor op...6 oktober, de dag dat hij weg moet.

BRUZZ kon niemand van de gemeente Sint-Gillis bereiken voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni