Fusie-vzw Broso en VBB komt er niet

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
16/10/2013
De nieuwe fusie-vzw die Voorrangsbeleid Brussel en Broso (Brussels Ondersteuningspunt Secundair Onderwijs) moest bundelen komt er niet. Broso maakt inmiddels deel uit van SNPB, het Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten.

De nieuwe fusie-vzw die Voorrangsbeleid Brussel en Broso (Brussels Ondersteuningspunt Secundair Onderwijs) moest bundelen komt er niet. Broso maakt inmiddels deel uit van SNPB, het Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten.

In Brussel bestonden tot voor enkele jaren heel wat ondersteunende organisaties voor het Nederlandstalig onderwijs. Omdat de scholen tussen de bomen het bos niet meer zagen, liet de Vlaamse Gemeenschapscommissie de verenigingen in 2008 fuseren tot het Onderwijscentrum Brussel (OCB).
Eigenlijk moest Voorrangsbeleid Brussel (VBB) mee fuseren. Maar omdat VBB grotendeels door Vlaanderen wordt gesubsidieerd, bleek dit niet haalbaar. Nochtans doen beide organisaties hetzelfde werk: Brusselse scholen begeleiden op het vlak van taalonderwijs.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) nam zich van bij zijn aantreden voor om in elk geval de Vlaamse onderwijsbegeleiders te laten samensmelten. Want behalve VBB, dat het basisonderwijs ondersteunt, subsidieert Vlaanderen ook Broso, een kleine organisatie die in het secundair werkt. Door de fusie zou de aanpak van VBB naadloos overlopen in het middelbaar onderwijs.

Hoewel de oprichting van een fusie-vzw opgenomen werd in het onderwijsdecreet XXII is het plan niet gelukt. Reden? In de nieuwe vzw zou netoverschrijdend gewerkt worden (zoals VBB en ook OCB doen) maar Broso hield vast aan zijn netgebonden werking.

Uiteindelijk heeft Smet dan maar beslist om de werking van VBB voor twee jaar te verlengen en Broso onder te brengen in het SNPB, waar ook Rand en Taal in zit. Bedoeling is om een taalondersteunend beleid voor het secundair in Brussel en de Rand op te zetten.

Piet Vervaecke, directeur van het OCB, betreurt dat de decretaal verankerde fusie-vzw er niet komt. "Het engagement van Vlaanderen is nu nog steeds niet duidelijk. Wat over twee jaar?" Bovendien had het OCB gehoopt op een betere samenwerking voor het secundair. "In het basisonderwijs werken OCB en VBB goed samen. Niemand merkt dat het twee verschillende organisaties zijn. Maar voor het secundair zullen we nog steeds moeten samenwerken met een organisatie die netgebonden werkt, met drie mini-teams dus. Dat lukt niet goed."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni