Gadaleta past passage omstreden boek aan

© Bart Dewaele

Annalisa Gadaleta verandert een omstreden passage in "Entretien à Molenbeek", haar veelbesproken boek over Molenbeek. Het gaat om een passage die kritiek kreeg, omdat sommigen eruit aflezen dat vrouwen kinderen krijgen vanwege de kinderbijslag.

In haar gesprek met de Italiaanse socioloog Leonardo Palmisano stond eerst de volgende passage: “We hebben een systeem van kinderbijslag en familiebijstand dat de grootste families ondersteunt. In de tweede editie wordt dat "we hebben een fiscaal systeem dat de grootste families ondersteunt."

De oorspronkelijke formulering kon op veel kritiek rekenen, onder anderen van gemeenteraadslid Jamal Ikazban (PS), die de passage interpreteert alsof moeders kinderen zouden krijgen vanwege de financiële stimulans.

De schepen noemt de aanpassing een "kleine, maar belangrijke" nuance, maar wil verder voorlopig geen commentaar geven. De wijziging komt er volgens haar omdat het boek een vertaling uit het Italiaans is. In de eerste versie zou de bewuste passage niet zorgvuldig vertaald zijn. 

Een medewerkster van Gadaleta benadrukt dat de wijzigingen in de tweede editie van het boek minimaal zijn en vooral te maken hebben met schrijfstijl. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?