Sven Breynaert en zijn vrouw Sonja Bruyninckx.

Ganshorenaren zijn overlast van nieuw sportterein beu: 'We verhuizen'

Mats Buelinckx
© BRUZZ
22/04/2021

Een nieuw sportterrein in Ganshoren zorgt voor steeds meer kopzorgen bij de omwonenden. Een koppel dat aan het plein woont, klaagde over de geluidsoverlast en kreeg stenen naar hun huis gegooid. “Ze probeerden mijn vrouw te raken.”

Sven en zijn vrouw Sonja verhuizen na bijna twintig jaar uit Ganshoren door de situatie. “We hebben iets gekocht in Vlaanderen, maar daar zijn we nog een jaar bezig met renoveren. Er moet echt iets gedaan worden aan de situatie. We willen deze woning verhuren, maar onze nieuwe huurders moeten hier ook gelukkig kunnen zijn. Net als de buren die hier blijven wonen."

“Er zijn hier sinds enkele weken elke avond 40 tot 60 jongeren die luidkeels supporteren tijdens het voetballen en de muziek loeihard opzetten,”gaat Sven verder. “Zaterdag was het opnieuw zeer luid, dus zijn we met enkele buren gaan kijken. We begonnen de situatie te filmen, maar enkele jongeren merkten ons op. Ze begonnen te schelden, roepen en uiteindelijk met stenen te gooien. De politie raadt ons nu aan om binnen te blijven en de rolluiken naar beneden te doen als er grote groepen jongeren zijn.”

Sinds de opening van de Agoraspace, een omnisportterrein gelegen aan de Sijsjesgaarde in Ganshoren, hebben de omwonende bewoners last van hangjongeren die het plein bezoeken. Een grote groep mensen die rond het plein wonen, hebben zich nochtans meteen verzet tegen de plannen van het terrein. “We zijn meteen ingegaan tegen de gemeente, maar ze hebben ondanks 450 handtekeningen van rechtstreekse omwonenden, de Agoraspace toch gebouwd,” aldus Sven. “We proberen de problemen aan te kaarten bij de gemeente, maar we worden compleet genegeerd. Er is geen initiatief, niemand die belt en ook de gemeenschapswacht is niet op de hoogte van de problemen.”

'Gemeente minimaliseert'

Volgens Karl Vanlouwe, gemeenteraadslid van de N-VA in Ganshoren, minimaliseert het gemeentebestuur de problemen. “Het is al de derde of vierde keer dat ik het bestuur over dit probleem ondervraag. De jongeren terroriseren de buurt. Inwoners kunnen niet meer rustig op hun terras zitten zonder overlast. Ik begrijp dat, zeker met corona, er moet kunnen gesport worden. Maar dan moet er ook gesport worden, en niet gefeest. Ik heb bij de volgende gemeenteraad dan ook een verzoek tot interpellatie ingediend. Hopelijk kunnen we op die manier de situatie verbeteren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie