| GC Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe

GC Op-Weule neemt afscheid van gewezen voorzitter Carlos Verplaetsen

© BRUZZ
17/03/2019

Op 75-jarige leeftijd neemt Carlos Verplaetsen afscheid van GC Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe. Sinds de jaren zeventig is hij betrokken bij het gemeenschapscentrum. Hij was er jarenlang voorzitter en werkte er tot vandaag als conciërge. Zondagnamiddag vindt er om 14 uur een afscheidsfeest plaats. "Dit is een beetje doodgaan."

Na een lange loopbaan bij GC Op-Weule houdt Carlos Verplaetsen ermee op. Vanuit West-Vlaanderen kwam hij in de jaren zeventig aan in Brussel. "We werden toen benaderd om onze kinderen naar het Franstalig onderwijs te sturen. De dag nadat we onze kinderen naar een Nederlandstalige school stuurden, was onze woning beklad met een hakenkruis", vertelt hij.

Op dat moment is hij zich met gelijkgezinden gaan inzetten voor het Nederlandstalig onderwijs. "Van daaruit ben ik bij het gemeenschapscentrum terechtgekomen, dat toen nog de cultuurraad was. Ik heb er jarenlang in het bestuur gezeten."

'Communautaire vrede?'

In 1992 diende Verplaetsen, toen nog een zelfstandige beenhouwer, zijn kandidatuur in voor het voorzitterschap van het gemeenschapscentrum. Het eerste dossier dat hij aanpakte was de bouw van het nieuw gemeenschapscentrum.

"Dat dossier sleepte al aan sinds eind jaren zeventig. Toen ik voorzitter werd, stapte ik naar burgemeester Georges Désir en zei: 'Ik weet dat dit een FDF-gemeente is, maar wilt u communautaire vrede?'" Het antwoord was 'ja' en het nieuwe gemeenschapscentrum in de Sint-Lambertusstraat kwam er in 1998, ondanks buurtprotest.

"Er werd gezegd dat dit een huis van het Vlaams Blok zou worden", aldus Verplaetsen. De communautaire spanningen in de straat verdwenen uiteindelijk. "Nu is het een prachtige straat, niet meer te vergelijken met het protest en de agressie van twintig jaar geleden."

ae

| Carlos Verplaetsen

Van beenhouwer naar conciërge

Toen Op-Weule een nieuw gebouw mocht openen in de Sint-Lambertusstraat, vond het gemeenschapscentrum niet meteen een conciërge. "Ze hebben mij dan maar op 65-jarige leeftijd gevraagd", zegt Carlos Verplaetsen. Zijn beenhouwerszaak gaf hij op en naast de uitbater van de bistro van Op-Weule, werd hij conciërge.

"Ik zou het nog altijd met veel enthousiasme kunnen doen. Ik ben een beetje verslaafd aan het centrum", lacht Verplaetsen. Maar vandaag sluit hij dat hoofdstuk feestelijk af. "Met spijt in het hart. Dit is een beetje doodgaan. Ik heb er de mooiste jaren van mijn leven meegemaakt. Dit was de universiteit van het leven."

'Volksfiguur'

Niet allen de conciërge gaat op pensioen, maar ook poetshulp Betty Van Impe houdt ermee op. "Een uniek mens", klinkt het bij de voormalige voorzitter van het gemeenschapscentrum. "Ze was altijd heel trouw."

Huidig voorzitter van Op-Weule Kurt Deswert heeft lovende woorden voor de twee afscheidnemende medewerkers. "Betty en Carlos zijn door hun jarenlange dienst bevoorrechte getuigen van hoe Sint-Lambrechts-Woluwe en Op-Weule veranderden doorheen de jaren", zegt Deswert.

"Carlos groeide bovendien uit tot een heuse volksfiguur, door menigeen in de Woluwes gekend. Samen met zijn echtgenote Jacqueline maakte hij een echte thuis van Op-Weule voor de Woluwenaars. Zowel Betty als Carlos droegen enorm veel bij aan de groei van het gemeenschapscentrum, dat vandaag zo'n 24.000 bezoekers per jaar telt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, gc op-weule, Op-Weule, Gemeenschapscentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni