© VTM | Pepperspray of een verzachtend product, het onderzoek moet het uitwijzen.

Geboeide activist besproeid: 'Eerst traangas, dan verzachtend product'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
14/10/2019
Updated: 14/10/2019 12.09u

Na de betoging circuleerden foto’s van een geboeide man die in het gezicht werd gesproeid, ogenschijnlijk met pepperspray. De politie onderzoekt de zaak. Maar de betrokken betoger meldt dat het om een product gaat dat het effect van traangas moet verzachten. Of dat ook echt zo is, blijft onduidelijk. Een getuige meldt dat de man wel degelijk eerst met een irriterend product werd bewerkt op de grond en daarna pas een verzachtend middel kreeg.

Op de foto – een still van VTM-beeld eigenlijk - is een geboeide man te zien, die op de grond ligt. Een agent sproeit ondertussen een straal in het gezicht van de betoger. De interpretatie van het beeld was snel gemaakt op een betoging waar de politie massaal pepperspray inzette: de agent sproeide dat product op de manifestant.

De manifestant in kwestie corrigeert die versie echter op zijn Facebookpagina: “Ik ben het op de foto. Er is niets illegaals hier, deze agenten behandelen me met een product tegen het traangas dat ik enkele seconden eerder in het gezicht kreeg,” schrijft Jean-Christophe Vanheck. “Laat ons lucide en kritisch blijven tegenover onze zintuigen. Een van de agentes was trouwens heel menselijk, begripvol en sympathiek. (…)”

De betrokken manifestestant was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Eerst traangas, dan verzachtend product?

Het lijkt ondertussen niet uitgesloten dat hij in geboeide toestand zowel traangas als een verzachtend product in de ogen kreeg. Dat is alvast de indruk van VTM-journalist Wouter De Boer, die het tafereel gadesloeg.

"De man werd eerst geboeid, maar kon daarna weer ontsnappen en probeerde over het Paleizenplein naar het Paleis te lopen. Een agent stopte hem daarna opnieuw met zijn spuitbus, werkte hem tegen de grond en leek hem daar opnieuw met die irriterende bus te bewerken. Ik denk dat onze still dat beeld toont. Daarna pas kwam een tweede agent met een kleiner busje waarin mogelijk een verzachtend product zat."

Het is met andere woorden best mogelijk dat de foto wel degelijk een agent toont die traangas van erg dichtbij in het gezicht van de betoger spuit. De politie doet vandaag geen uitspraken over het beeld omdat het onderzoek nog loopt.

Voor een goed begrip: het incident op de foto is niet het enige waarvoor de politie onder vuur ligt. De manifestanten klagen een hele resem van incidenten aan waarbij de politie zonder waarschuwing pepperspray en het waterkanon inzette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, extinction rebellion, politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie