Gebruik van baan 19 op Zaventem is gevaarlijk, vindt Wezembeek-Oppem

© Belga

De gemeenteraad van Wezembeek-Oppem heeft maandagavond een motie gestemd tegen het permanent gebruik op Brussels Airport van baan 19. Die zou door de luchthavenuitbater in gebruik genomen worden tijdens de werken van 13 juli tot 23 augustus 2020. Eerder nam ook al de ombudsdienst van de luchthaven een gelijkaardig standpunt in.

Tijdens de komende werken zal baan 25R/07L gedurende zes weken volledig gesloten zijn. Samen met de aankondiging van de werken, meldde Brussels Airport Company een tijd terug dat in die periode "meestal baan 19 gebruikt wordt voor vertrekken en landingen". Dat betekent dat vliegtuigen opstijgen boven Sterrebeek, Tervuren en Wezembeek-Oppem.


Volgens Wezembeek-Oppem is het permanent gebruik van baan 19 om op te stijgen gevaarlijk en riskant aangezien ze korter is en minder goed uitgerust. Baan 19 voldoet ook niet aan de ICAO-aanbevelingen voor beschermings- en veiligheidszones. In mei 2008 deed er zich een ongeval voor op deze baan na de afgebroken start van een Boeing 747.

Bij rugwindcomponent van meer dan 3 knopen mogen vliegtuigen van meer dan 200 ton nu al niet meer opstijgen vanaf deze baan.
Wezembeek-Oppem pleit daarom voor alternatieve baankeuzes en wijst erop dat niet Brussels Airport Company maar de minister van Mobiliteit en DGL terzake bevoegd zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?