| De inhuldiging in aanwezigheid van o.a. directeur Guido Gryseels en Billy Kalonji van het adviesorgaan COMRAF.

Een gedenkplaat die begin december 2018 werd ingehuldigd in het park van Tervuren, is gevandaliseerd. Onbekenden hebben de plaat uit de grond gegraven en in de vijver gegooid. Het is niet duidelijk of het om een doelgerichte aanval of om lukraak vandalisme gaat. Het museum heeft klacht ingediend.

“Ik vind het bijzonder jammer,” vertelt de directeur van het Afrikamuseum, Guido Gryseels, aan onze redactie, “deze gedenkplaat werd ingewijd door mensen uit de Congolese gemeenschap zelf. De plaat moet tonen dat we respect hebben voor de slachtoffers van de kolonisatie. Deze vandalenstreek is uitzonderlijk spijtig.”

De oorspronkelijke plaat werd ingehuldigd in december 2018. Het moest de zeven Congolezen die om het leven kwamen door de barre omstandigheden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 herdenken. Koning Leopold II had toen 267 Congolezen laten overkomen om in de zoo humain tentoon te stellen. Zij moesten het leven in Congo voor de kolonisatie naspelen volgens de verbeelding van de kolonisator.

Veel vandalisme

De plaat werd een aantal weken geleden vernield door onbekenden. Het museum heeft onmiddellijk klacht ingediend, “maar we vrezen dat er niet veel zal uit komen,” vertelt communicatieverantwoordelijke Kristien Opstaele. "Er is vrij veel vandalisme in het park rond het museum. Daarom ook dat we geen persbericht hebben uitgestuurd onmiddellijk na het incident. Het is niet duidelijk of dit deel is van het gewoonlijke vandalisme, of een doelgerichte aanval is op de boodschap van de gedenkplaat.”

Het museum is ondertussen druk bezig met een vervanging voor de plaat. “Het was van het begin de bedoeling dat deze gedenkplaat deel zou worden van een reeks in samenwerking met de gemeente Tervuren. De gehele reeks zal worden ingehuldigd op de herdenking van de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni. Daar zal ook de nieuwe gedenkplaat bij zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , AfricaMuseum , congolezen , koloniaal verleden , koloniale geschiedenis , kolonialisme , Leopold II

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni