Gedenkplaten ter herdenking van holocaust ingehuldigd in Ter Kamerenbos

© Belga
27/01/2023

In het Ter Kamerenbos in Brussel zijn vrijdag drie gedenkplaten ingehuldigd als eerbetoon aan drie jonge verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, de vervolging en uitroeiing van het Joodse volk door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De drie verzetsstrijders, Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau, bevrijdden op 19 april 1943 zeventien mensen uit een trein die 1.631 joden van de Mechelse Dossinkazerne naar de concentratiekampen in Auschwitz vervoerde nadat ze de trein lieten stoppen in de buurt van Boortmeerbeek.

Verder op het traject konden nog andere mensen vluchten, waardoor in totaal 236 mensen ontsnapten. 120 van hen waren definitief vrij, 26 anderen werden vermoord en 90 werden opnieuw gevangen genomen.

Het drietal had elkaar leren kennen op de schoolbanken van het atheneum van Ukkel en studeerde nadien samen aan de Brusselse universiteit ULB. Youra Livschitz werd in februari 1944 op 26-jarige leeftijd geëxecuteerd.

Het Brusselse Ter Kamerenbos telt voortaan drie wegen die vernoemd zijn naar de drie jonge verzetshelden. Die gaan gepaard met drie gedenkplaten, die vrijdag werden onthuld.

Struikelstenen

Op het trottoir van de Huidevettersstraat in de hoofdstad werden vandaag vier struikelstenen van de Association pour la mémoire de la Shoah (AMS) onthuld ter herdenking van de slachtoffers van de holocaust.

In de straat werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 350 joden opgepakt en nadien gedeporteerd. Concreet herdenken de struikelstenen het gezin van Icek Schultz, dat via Mechelen naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd gebracht in 1944.

De onthulling ging vrijdag gepaard met een ceremonie in de aanwezigheid van leerlingen van de internationale Duitse school in Wezembeek-Oppem, van twee scholen uit Elsene en Molenbeek en van een school uit Luik. Ook de Brusselse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Bart Dhondt tekende present.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni