Gedenksteen voor Armeense genocide beklad in Elsene

© Georges Dallemagne via Twitter
| De gedenksteen staat op de Henri Michauxsquare in Elsene.

In Elsene is het monument dat de slachtoffers van de Armeense genocide in 1915 herdenkt, beklad. De Brusselse politie is een onderzoek gestart. Het Comité van de Armeniërs van België (CAB) veroordeelt het vandalisme.

Het monument op de Henri Michauxsquare werd daags na de herdenkingen van de volkerenmoord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, die op 24 april plaatsvonden, beklad met drie halve manen. Deze zijn ook het symbool van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), een Turkse extreem-rechtse, ultranationalistische en eurosceptische politieke partij.

Naast de manen werd de tekst 'Fuck Paylan' aangetroffen. "Garo Paylan is een Armeense volksvertegenwoordiger in het Turkse parlement en is regelmatig het doelwit van nationalisten in dit land," zegt het CAB.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene stuurde een patrouille ter plaatse om vaststellingen te doen, zei woordvoerster Ilse Van de keere. Er loopt intussen een onderzoek.

Het CAB heeft het over "een uiting van vijandigheid en een poging om Belgen van Armeense afkomst te intimideren." De organisatie spreekt zich uit tegen racisme en het aanzetten tot haat en roept "alle verenigingen van gemeenschappen uit Turkije" op om het vandalisme te veroordelen. "Het Comité staat ook klaar om in dit perspectief samen te werken met al diegenen die ervoor openstaan."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?