| Mahinur Özdemir Göktas

Voormalig Brussels politica in nieuw kabinet Erdogan

© Belga - BRUZZ
04/06/2023
Updated: 04/06/2023 11.35u

Ze weigert de Armeense Genocide te erkennen en de Turkse president was uitgenodigd op haar huwelijk: wie is Mahinur Özdemir Göktas, de Schaarbeekse die als enige vrouw in het nieuwe kabinet van Recep Tayyip Erdogan gaat zetelen?

Mahinur Özdemir Göktas werd in 1982 in België geboren, als dochter van de uitbaters van een supermarkt in Schaarbeek. Met een diploma Politieke Wetenschappen aan de ULB op zak, trok ze in 2006 voor het eerst naar de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze veroverde een zitje voor CDH in Schaarbeek.

Drie jaar later geraakte Özdemir als eerste hoofddoekdragende politica verkozen in het Brusselse parlement, voor CDH. Dat Özdemir met hoofddoek in het parlement zetelde, ging niet onopgemerkt voorbij en bracht een debat op gang over het dragen van religieuze symbolen in het parlement.

Ook lokaal zorgde Özdemirs hoofddoek voor beroering. Met een topscore van 1.135 voorkeursstemmen, meer dan CDH-lijsttrekker Denis Grimberghs toen, kon ze aanspraak maken op een schepenambt. Maar omdat ze een hoofddoek droeg, weigerde de partij haar aan te duiden als schepen.

In 2014 geraakte ze herverkozen in het Brussels parlement, maar toen ze een jaar later weigerde de Armeense Genocide als dusdanig te erkennen, werd ze uit de partij gezet onder toenmalig voorzitter Benoît Lutgen. “Een ongegronde beslissing,” reageerde Özdemir toen bij de RTBF.

Exit Belgische politiek

Daarna zetelde ze als onafhankelijke in de gemeenteraad van Schaarbeek en in het Brussels parlement. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 kwam ze niet meer op. Ondanks gesprekken met de PS, verliet ze toen de Belgische politiek.

In 2020 werd Özdemir, die de dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit heeft, door de Turkse regering benoemd tot ambassadeur in Algerije. Die post verlaat Özdemir nu ze dit weekend werd aangesteld als minister van Familiezaken in de nieuwe Turkse regering van Recep Erdogan, met wie ze al langer goede relaties onderhield. De Turkse president was aanwezig op haar bruiloft en steunde Özdemir ook toen ze uit de CDH werd gezet.

Erdogan won vorige week zondag in de tweede ronde de presidentsverkiezingen met 52 procent van de stemmen. Op 14 mei haalde zijn AKP en haar coalitiepartners al de meerderheid in het parlement binnen. De verkiezingen werden als oneerlijk beschouwd wegens de controle van de AKP en president Erdogan over de staatshulpbronnen en media in het land.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni