Brussels parlementslid wordt Turks ambassadeur

Mahinur Ozdemir post op Instagram de presentatie van haar geloofsbrieven aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Voormalig Brussels parlementslid Mahinur Ozdemir (ex-CDH) is sinds 1 januari ambassadeur voor Turkije in Algerije. Dat meldt de RTBF.

Al in september was er sprake van deze opmerkelijke carrière-sprong. Nu is het officieel: Mahinur Ozdemir, die de dubbele nationaliteit heeft, is Turks ambassadeur in Algerije.

Ozdemir, dochter van de uitbaters van een supermarkt in Schaarbeek, werd in 2006 gemeenteraadslid voor de CDH. In 2009 raakte ze in het Brussels parlement verkozen. Haar eedaflegging was wereldnieuws. Ze was het eerste parlementslid in België met een hoofddoek. In 2014 haalde ze bij de verkiezingen 3098 stemmen.

Ze raakte niet lang daarna in onmin met haar partij, omdat ze weigerde om de Turkse genocide tegenover de Armeense bevolking te erkennen. Even was er sprake van dat ze naar de PS zou overstappen maar dat gebeurde dus uiteindelijk niet. In 2019 kwam ze niet meer op voor de verkiezingen.

Mahinur Ozdemir onderhoudt al langer goede relaties met de regering in Turkije, en in het bijzonder de conservatieve AK-partij.

Recep Tayyip Erdogan, toenmalig eerste minister en huidig president van Turkije, was aanwezig op haar bruiloft. De AKP'er steunde haar ook toen ze uit de CDH werd gezet.

976959_679969425354091_786850195_o.jpg
Ozdemir in het Brussels parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?