Verdachte betalingen door Libische ambassadeur in Brussel

f2b852d7-ameljerary.jpg
© Libische ambassade Brussel via Facebook
| De Libische ambassadeur in België, Amel Jerary (rechts).
© Libische ambassade Brussel via Facebook
| De Libische ambassadeur in België, Amel Jerary (rechts).

De Libische ambassadeur in België, Amel Jerary, wordt ervan verdacht verdachte transfers van Libisch overheidsgeld, voor een bedrag van honderdduizenden euro's, te hebben uitgevoerd naar het bedrijf van haar zoon. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Le Soir.

Volgens het onderzoek werden honderdduizenden euro's betaald aan het bedrijf van haar zoon, A.A.Agar Trade. Jerary en haar zoon ontkennen elk wangedrag en beweren dat het geld niet verduisterd is, maar voor een echt contract is gebruikt.

Een aantal van die overschrijvingen hebben geleid tot een gerechtelijk onderzoek. Het gaat om een overschrijving van 231.000 euro van een rekening van de Belgische ambassade naar een Belgisch bedrijf in Liedekerke, met als doel 220.500 euro te sturen naar het Duitse bedrijf A.A.Agar Trade voor de aankoop van MRI-machines. Het geld kwam niet aan op de plaats van bestemming, waardoor er verduistering ten nadele van de ambassade gevreesd werd.

Het Belgische parket bevroor de rekeningen van het bedrijf, maar vorderde slechts 118.000 euro terug. Andere transfers voor een totaalbedrag van 319.000 euro werden rechtstreeks uitgevoerd naar het Duitse bedrijf van de zoon voor de aankoop van medische apparatuur.

Het parket van Halle-Vilvoorde bevestigt het bestaan van het dossier over verdenking van fraude (of diefstal) tegen het bedrijf in Liedekerke, maar weigerde commentaar "in het belang van het onderzoek". M.B., de baas van het verdachte bedrijf, werd in het voorjaar door de politie ondervraagd. Hij reageerde niet op een e-mail van de krant.

Amel Jerary en haar zoon "ontkennen ten stelligste dat ze welke laakbare daad dan ook hebben gepleegd, en in het bijzonder een vermoedelijke verduistering van Libische overheidsgelden", zei hun advocaat, Olivia Vene.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?