— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Mahinur Özdemir verlaat politiek

Özdemir zal niet opkomen bij de verkiezingen in mei.

Onafhankelijk Brussels parlementslid Mahinur Özdemir verlaat de politiek en zal niet opkomen bij de verkiezingen in mei. 'Het is tijd voor iets anders," klinkt het.

Özdemir zetelt sinds 2009 in het Brussels parlement en was tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ook gemeenteraadslid in Schaarbeek.

Stemmenkanon en controverse

De Franstalige politica zorgde na de verkiezingen van 2012 voor controverse. Toen nog voor CDH, haalde ze een topscore van 1.135 stemmen, meer dan lijsttrekker Denis Grimberghs. Maar omdat ze een hoofddoek droeg, weigerde de partij haar aan te duiden als schepen. “Een grote teleurstelling,” reageerde ze toen.

Maar dat was niet het enige twistpunt van Özdemir met de CDH. In 2015 werd ze uit de partij gezet omdat ze de Armeense genocide niet eenduidig erkende. Volgens haar volgde ze simpelweg het officiële standpunt van België, dat de genocide toen evenmin erkend had. Sindsdien zetelde Özdemir als onafhankelijke.

Eind vorig jaar was Özdemir betrokken bij de terugkeer van de Brusselse peuter Yasmine, die gevangen zat bij IS-strijders in Syrië

'Tijd voor iets anders'

Vorig jaar maakte Özdemir al bekend dat ze niet zou opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Na 12 jaar is het tijd om de fakkel door te geven. Ik was 23 toen ik verkozen werd. Ondertussen denk ik anders over de politiek,” klonk het toen.

Nu heeft ze dus ook de knoop doorgehakt over haar carrière op het gewestelijk niveau. "De politiek, dat is een mandaat, geen gewone job. Het is een functie die je voor een tijdje kan bekleden, op een specifiek moment. Nu heb ik zin in iets anders. Ik zie ook een nieuwe generatie politici opstaan die zich willen engageren," zegt ze aan de RTBF.

Özdemir was de eerste politica met een hoofddoek in het Brussels parlement. "In 2009 was ik de eerste, maar vandaag zijn er ook andere vrouwen, kijk maar naar Zweden en de VS. Ook bij ons in de gemeenteraden zijn er nu vrouwen met hoofddoeken. Tien jaar geleden had ik veel moeilijkheden, maar ik zou het zo opnieuw doen," klinkt het nog.

Het Grote Verkiezingsdebat

Op 8 mei zendt BRUZZ het Grote Verkiezingsdebat uit op BRUZZ tv en op BRUZZ.be. Jij kan er bij zijn tijdens de opnames op 7 mei in het Brussels Parlement. 

De opnames live bijwonen?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?