Brussels parlementslid haalde Yasmine mee uit Syrië

© Belgaimage
| Brusselse kleuter Yasmine uit Syrië, vier jaar oud, terug bij haar moeder.

Het onafhankelijke Brussels parlementslid Mahinur Ozdemir (ex-CDH) heeft een sleutelrol gespeeld in de thuiskeer van het kindje Yasmine. Het meisje zat gevangen bij IS-strijders in Syrië en keerde twee dagen geleden terug naar België.

Het was een calvarietocht voor Yasmines moeder Hajar om het meisje terug naar België te halen. De kleuter was ontvoerd door haar vader en naar Syrië gebracht, waar ze had moeten opgroeien onder IS-bestuur. Maar de moeder wilde het meisje terug thuis bij zich. Toen bleek dat de vader was gesneuveld in de oorlog in Syrië, vergrootten de kansen van Yasmine en Hajar.

Hajar kon rekenen op de intensieve steun van het Brussels parlementslid Mahinur Özdemir, ex-CDH'ster. Dat schrijft de krant La Capitale. Ze volgde het dossier al 18 maanden en ging tot drie keer mee met Hajar naar Turkije om daar te onderhandelen met de terroristen. In het begin werd gedacht dat Yasmines vader haar naar Turkije had gebracht, waardoor Yasmines moeder bij Özdemir kwam aankloppen.

"Ik heb haar op het terrein geholpen en door de administratie geloodst. Ik heb haar ook geholpen in het Turks, een taal die zij niet machtig is," zegt Özdemir. "Het meisje kon niet vrijkomen dankzij mijn mandaat, maar dankzij mijn persoonlijke contacten ter plaatse, die de situatie hebben helpen deblokkeren," voegt ze er nog aan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?