Ontvoerde kleuter Yasmine vanuit Syrië terug in België

© Belgaimage
| Brusselse kleuter Yasmine uit Syrië, vier jaar oud, terug bij haar moeder.
Updated: 27-11-2018 - 17:45

De Brusselse kleuter Yasmine (4), de Brusselse kleuter die anderhalf jaar geleden ontvoerd werd door haar vader naar Syrië en op maandag dan toch herenigd is met haar moeder in Turkije, is teruggekeerd naar ons land. Dat heeft het Brussels parket bevestigd.

Yasmine A. werd vorig jaar in mei door haar geradicaliseerde vader ontvoerd naar Syrië. Hij vertrok toen met de minderjarige Firdaous B.S., zijn nieuwe islamitische bruid en sloot zich aan bij Firqatul Ghuraba. Dat is een militie die gesticht werd door de Franse jihadronselaar Omar 'Omsen' Diaby en die bij de terreurgroep Al-Qaida aanleunt.

In april van dit jaar bleek dat de man gesneuveld was in het conflictgebied, waardoor Yasmine zonder ouders aan haar lot was overgelaten. Sinds dan woonde ze in een tentenkamp bij een jihadistische militie die banden heeft met Al-Qaida.

Onzeker lot

Het was lang niet duidelijk wat er met haar zou gebeuren. Een lokale islamitische rechtbank sprak zich in mei al uit voor Yasmines repatriëring naar België, maar de vijandige jihadistengroep weigert haar terug te laten keren. Zij deden beroep op het testament van haar vader, waarin hij geschreven had dat ze in Syrië moest blijven.

Op maandag schreef Het Laatste Nieuws dat het meisje dan toch onderweg was naar haar moeder, die net over de grens in Turkije op haar wachtte. Een tweede rechtbank, die leden van verschillende jihadistische groepen omvatte, zou nogmaals beslist hebben dat ze moest terugkeren naar haar moeder.

Terug naar België

De islamitische rechtbank die beslist heeft haar te laten gaan wilde niet dat het meisje zou vertrekken uit Turkije. Ze willen dat ze opgroeit in een islamitisch land, om een “goede moslima” te worden. Maar Brussels parlementslid en Schaarbeeks gemeenteraadslid Mahinur Özdemir liet vanmiddag via Twitter weten dat zij samen met de mama en Yasmine op weg was naar België.

Intussen is de moeder met haar dochtertje rond kwart over vijf geland in België. Het parket heeft meer uitleg gegeven. "Zoals de wet het voorziet, treedt het parket van Brussel in dat kader op in het belang van het kind. In eerste instantie zullen we dus de fysieke en mentale gezondheidstoestand van het meisje van 4 jaar nagaan. Hiervoor worden onmiddellijk de nodige maatregelen genomen," klinkt het. Over de aard van die maatregelen wil het parket niet ingaan.

Het parket laat ook weten dat er geen intentie is om de moeder en de dochter te scheiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?