20211006 1770 Bart De Wever 2

| 20211006 1770 Bart De Wever 2

Zware straffen voor terreurgroep die De Wever wou doden, 7 jaar voor vrouw uit Molenbeek

© Belga
05/06/2024

Een 24-jarige vrouw uit Sint-Jans-Molenbeek krijgt zeven jaar cel voor het beramen van een aanslag op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Vier mannelijke kompanen krijgen gevangenisstraffen tussen de acht en dertien jaar, één verdachte wordt vrijgesproken.

De 24-jarige Vanessa B. uit Sint-Jans-Molenbeek is de strenggelovige echtgenote van Elias E.A uit Antwerpen, die veroordeeld wordt als het hoofd van de terreurgroep. In april 2023 brak E.A. met zijn ouders en trok bij Vanessa B. in met wie hij een religieus huwelijk aanging. Zij vervulde volgens de rechtbank een belangrijke rol in het radicaliseringsproces van E.A. "Uit niets bleek dat E.A. nog van zijn plan ging afwijken, integendeel zelfs. Hij werd almaar vasthoudender en werd aangemoedigd door Harun C. en Vanessa B."

De 21-jarige Elias E.A. uit Antwerpen is woensdag veroordeeld tot dertien jaar cel. De correctionele rechtbank van Antwerpen acht het bewezen dat hij aan het hoofd stond van een terreurgroep die vorig jaar een moordaanslag wilde plegen op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Verontrustende activiteiten

De beklaagden werden op 27 maart 2023 aangehouden na een reeks huiszoekingen in Antwerpen, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen. Ze werden in de gaten gehouden, nadat de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen op 17 februari 2023 informatie had ontvangen van Staatsveiligheid over de verontrustende activiteiten van Elias E.A. Hij verspreidde propaganda van Islamitische Staat (IS) via zijn sociale media en had ook een trainingsvideo opgenomen waarin hij zich voorstelde als een IS-strijder die klaar leek voor geweld.

Uit onderschepte communicatie bleek dat Elias E.A. een aanslag wilde plegen op Bart De Wever en een niet nader bepaald politiecommissariaat. Hij zei dat hij bereid was om de martelaarsdood te sterven. E.A. was op zoek naar een kalasjnikov, handvuurwapens en explosieven. Een undercoveragent zocht via de berichtendienst Telegram contact met hem om de levering van wapens te monitoren. Toen die levering eind maart op til leek te zijn en het plan voor de aanslag op Bart De Wever in een vergevorderd stadium kwam, besloot de politie om in te grijpen.

Niet alleen woorden

Dat de plannen van Elias E.A. alleen maar bij woorden waren gebleven, zoals de verdediging had aangevoerd, vond de rechtbank in strijd met de resultaten van het onderzoek. Elias E.A. had een prijs van 2.200 euro afgesproken voor de aankoop van een kalasjnikov met twee laders van vijftig kogels. Hij was ook op zoek naar een wapen voor Sebastian B. (21) uit Eupen. Die had als minderjarige al plannen gemaakt voor een aanslag op een politiekantoor in Verviers en ging de aanslag samen met E.A. uitvoeren. 7

Elias E.A. wilde de wapens uiterlijk op 10 april 2023 hebben, want de aanslag op Bart De Wever ging na de ramadan plaatsvinden en die eindigde toen op 20 april. Jihad E.H. (21) uit Antwerpen had hem al het adres van De Wever bezorgd. "Uit niets bleek dat E.A. nog van zijn plan ging afwijken, integendeel zelfs. Hij werd almaar vasthoudender en werd aangemoedigd door Harun C. en Vanessa B.", stelde de rechtbank.

Radicaliseringsproces

Harun C. (36) uit Antwerpen is een vroegere collega van Elias E.A. onder wiens invloed hij snel geradicaliseerd was. E.A. brak met zijn ouders en trok bij Vanessa B. (24) in en trouwde ook met haar. Beiden vervulden volgens de rechtbank een belangrijke rol in het radicaliseringsproces van E.A.

De rechtbank vond het bewezen dat Elias E.A. aan het hoofd stond van een terroristische groep en dat hij wel degelijk van plan was om Bart De Wever te vermoorden. De vier andere beklaagden beweerden dat ze daarvan niet op de hoogte waren, maar uit het gevoerde onderzoek bleek volgens de rechtbank het tegendeel. Ze waren actief betrokken bij het plannen van de aanslag en hadden E.A. aangemoedigd.

De rechtbank veroordeelde Elias E.A. en Harun C. tot dertien jaar cel. Sebastian B. kreeg twaalf jaar cel, Jihad E.H. acht jaar cel en Vanessa B. zeven jaar cel. De beklaagden moeten ook boetes tot 16.000 euro betalen. Zesde beklaagde Ahmed E.O. (21) uit Deurne werd vrijgesproken. Hij had een extremistische visie op de islam en stond in nauw contact met Elias E.A., maar de rechtbank vond het niet bewezen dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep. Voor de poging tot terroristische moord stond hij niet mee terecht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni