Brussels parlementslid vraagt precieze aantal vrouwenmoorden

Mahinur Özdemir zetelt als onafhankelijke in het Brussels parlement.

Het onafhankelijk Brussels parlementslid Mahinur Özdemir wees staatssecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets (CD&V) op het toenemende probleem van feminicides in Brussel. Dat zijn moorden op vrouwen, enkel en alleen uit vrouwenhaat. Volgens een feministische beweging waren er vorig jaar 33 van dergelijke vrouwenmoorden, maar officiële cijfers zijn er niet.

Daarover bericht La Capitale dinsdag.

In 2018 werden volgens het platform 'Stop Feminicide' 33 vrouwen vermoord, enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. Maar officiële cijfers van dat aantal zijn er niet. "Het is verontrustend dat de staatssecretaris zich baseert op cijfers die in de pers zijn verschenen", aldus Özdemir.

Debaets stelt dat de Brusselse politie geen onderscheid maakt in de soorten moord. Alleen de moorden op vrouwen eruit filteren, zou geen realistisch beeld geven. Niet elke vrouw wordt immers vermoord uit pure haat voor het vrouwelijke geslacht.

Dat er geen onderscheid is, stoot Özdemir tegen de borst. "Je moet de dingen juist kunnen benoemen om correcte maatregelen te nemen. Nu laten we actiegroepen de tellingen doen, terwijl zij hun energie elders beter kunnen gebruiken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?