'Geen bewijs voor uitspraak Conner Rousseau over Brusselse leerkrachten'

© PhotoNews
| Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, in het Vlaams parlement.

Er is geen bewijs voor de uitspraak van de Vooruit-voorzitter dat er in het Franstalig onderwijs in Brussel leerkrachten zijn die in het Arabisch lesgeven. Conner Rousseau baseerde zich voor die uitspraak op één anonieme getuigenis. Bevoegd minister Caroline Désir (PS) verwijst naar de wet die voorschrijft dat leerkrachten een bepaald taalniveau moeten kunnen aantonen.

In een interview met Humo van dinsdag doet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de volgende uitspraak: "In Brussel staan er door het lerarentekort mensen voor de klas die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans spreken."

Zijn woordvoerder Niels Pattyn zegt in een factcheck van Knack dat Rousseau vorige week een lang gesprek heeft gehad met een vrouw die werkt in het Franstalig onderwijs in Brussel.

Volgens haar zouden er een aantal Brusselse scholen zijn waar de leerkrachten onvoldoende Frans spreken en daarom tijdens hun lessen op regelmatige basis overschakelen op het Arabisch. "Ze kunnen dat doen omdat de meeste van hun leerlingen ook Arabisch spreken," aldus Pattyn. Het gaat niet om lessen die structureel in het Arabisch gegeven worden.

De getuige in kwestie wil niet met haar verhaal in de media komen. Rousseau begrijpt dat het vervelend is dat hij zijn uitspraak enkel op die ene anonieme bron kon baseren.

Lerarentekort wordt niet op die manier bestreden

"Het lerarentekort is een realiteit in alle regio's van het land. De Fédération Wallonie-Bruxelles bestrijdt dat tekort op verschillende manieren maar zeker niet door mensen voor de klas te zetten die de onderwijstaal niet machtig zijn," reageert de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS), bevoegd voor het Franstalig onderwijs in Brussel. "Dat is een foute en minachtende verklaring van Conner Rousseau," schrijft ze op Twitter.

In het Franstalig onderwijs in Brussel is het wettelijk verboden om in het Arabisch te onderwijzen. Artikel 13 van de wet van 30 juli 1963 over het taalregime in het onderwijs gaat daarover. "Dat artikel bepaalt dat onderwijsverstrekkers enkel personeelsleden mogen recruteren die het bewijs hebben geleverd dat ze een grondige kennis hebben van de taal waarin op de school wordt lesgegeven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?