'Geen boetes van 1 tot 15 november'

© PhotoNews
| De geheime Facebookgroep 'Police Unifying Movement' telt bijna 22.000 leden.

Verschillende agenten uit het hele land hebben in de geheime Facebookgroep "Police Unifying Movement" aangekondigd dat ze tussen 1 en 15 november geen verkeersboetes zullen uitschrijven. "Er werd dinsdag beslist om deze actie op te starten en een duizendtal agenten heeft zich al akkoord verklaard," zegt Pascal Rombaux, inspecteur bij de politie van Charleroi en actief lid van de Facebookgroep, die 21.965 leden telt. De vakbond twijfelt aan de reële impact.

De grote actiebereidheid wordt door een vakbondsbron immers "onrealistisch" genoemd. "Nauwelijks honderd mensen houden die Facebookgroep gaande," zegt hij.

De agenten die deelnemen aan de actie, zeggen dat ze in de eerste helft van november geen pv's meer zullen uitschrijven voor inbreuken op het verkeersreglement. Bestuurders die betrapt worden op een overtreding zullen enkel op "goed rijgedrag en respect voor de verkeersregels" gewezen worden, stelt Rombaux.

Grote Markt

"Het idee is om te snijden in de middelen van de staat, want ze willen niet naar ons luisteren." Om de eisen kracht bij te zetten, wordt op donderdag 15 november om 11.00 uur ook een bijeenkomst op de Grote Markt in Brussel georganiseerd. De beweging had haar eisen eerder al uit de doeken gedaan in een open brief aan parlementsleden en aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Daarin wordt gevraagd de "ontrafeling" van hun statuut, onder meer op het vlak van pensioen en ziektedagen, terug te draaien. Ook willen ze dat de loonbarema's naar boven worden bijgesteld en dat er een uniek statuut komt voor alle ordediensten.

Dwaasheden

"Sommige partijvoorzitters hebben ermee ingestemd om ons te ontmoeten. Maar de minister reageert niet," zegt Rombaux. Een vertegenwoordiger van de politievakbond NSPV zegt weet te hebben van de actie, maar is iets terughoudender. "Er zijn goede ideeën in die groep, maar je leest er ook veel dwaasheden. Het gaat alle richtingen uit," zegt Thierry Belin.

Een andere vakbondsbron nuanceert dan weer het belang van de groep. "Elke aanhanger heeft al zijn contacten toegevoegd aan de groep. De meeste leden zijn er niet actief. De kern is beperkt tot 500 mensen, van wie er nauwelijks honderd deelnemen aan de discussies. Slechts 54 hebben aangegeven dat ze zullen deelnemen aan de samenkomst op 15 november."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?