Geen extra Brusselse maatregelen ondanks opflakkering coronagevallen

© PhotoNews
| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht.

Het coronavirus lijkt in Brussel niet te stoppen. Ondanks de waarschuwing van viroloog Steven Van Gucht dat het reproductiegetal momenteel nergens hoger ligt dan in Brussel, zal het Gewest geen bijkomende maatregelen nemen.

Tussen 31 juli en 6 augustus noteerden bijna de helft van de Brusselse gemeenten meer dan vijftig coronabesmettingen per 100.000 inwoners. In heel het gewest bedraagt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op weekbasis 42,9. “Zolang we voor heel het Brussels gewest niet boven de alarmdrempel van 50 zitten, nemen we geen extra preventieve maatregelen,” klinkt het bij Nany Gmoma, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “We volgen de situatie nauw op en plegen elke ochtend overleg over de nieuwste cijfers."

Nochtans klonk viroloog Steven Van Gucht maandagochtend weinig hoopvol over de Brusselse situatie. “Nergens anders ligt het reproductiegetal zo hoog als in Brussel en de gebieden daaromheen. (rand met Waals- en Vlaams-Brabant, red.) Van de 285 ziekenhuisopnames in de afgelopen week, wordt een derde geregistreerd in Brussel."

Volgens Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, is deze informatie geen reden tot nieuwe paniekacties: “Voor een echt representatief beeld kijkt men best naar het gemiddelde van de laatste twee weken. De recentste updates geven aan dat het aantal Brusselse hospitalisaties maar lichtjes stijgt. Dat is natuurlijk niet goed, maar geen reden om hals over kop harde maatregelen op te leggen.”

Geen lockdown

“Die veiligheidsmaatregelen moeten zo min mogelijk socio-economische gevolgen hebben,” klinkt het verder. “De mondmaskerplicht op het volledig Brussels grondgebied is hiervoor een goed voorbeeld. Op dit moment zijn we vooral bezig met sensibilisering, maar we zijn er ons natuurlijk van bewust dat alles heel snel kan gaan. We sluiten radicalere maatregelen, wanneer het nodig blijkt te zijn, daarom natuurlijk ook niet uit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?