Geen grote EK-schermen in Brussel tot minstens 30 juni

KVDP
© BRUZZ
02/06/2021
Updated: 02/06/2021 12.02u

Er komen geen grote, openbare EK-schermen in het Brussels gewest. Dat heeft de Conferentie van Burgemeesters woensdagochtend beslist. Ook in het Koning Boudewijnstadion komt er voorlopig geen groot scherm.

Met het EK voetbal in aantocht hebben de negentien Brusselse burgemeesters zich vanochtend gebogen over de kwestie van grote schermen in de openbare ruimte. Zoals verwacht heeft de Conferentie van Burgemeesters beslist dat die er niet komen in Brussel. “We hebben beslist dat er geen grote EK-schermen komen tot minstens 30 juni”, zegt voorzitter en burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR).

De Wolf liet eerder al uitschijnen dat de organisatie van grote EK-schermen te veel moeilijkheden met zich meebrengt onder de huidige coronamaatregelen. “Het is onmogelijk om zoiets te organiseren zonder dat je duizenden mensen moet weigeren. Dan krijg je problemen met de openbare orde”, zegt hij na de bijeenkomst van de burgemeesters.

Voor de burgemeesters was het nog tot gisterenavond wachten op de omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daarin heeft ze de modaliteiten voor de organisatie van EK-wedstrijden op grote schermen vastgelegd. Op grote schermen worden de wedstrijden bij voorkeur buiten getoond, waar dan een maximumcapaciteit van vierhonderd toeschouwers geldt. Vanaf 1 juli wordt die capaciteit opgetrokken tot 2.500 mensen. “Vandaar dat we beslist hebben om geen grote schermen toe te laten tot minstens 30 juni. Daarna kunnen we nog bekijken of er iets mogelijk is”, aldus De Wolf.

Geen groot scherm aan Heizel

De Stad Brussel overwoog wel om een groot scherm te plaatsen in het Koning Boudewijnstadion, weet La Dernière Heure. “Daarover hebben we unaniem beslist dat dat zeker niet zal gebeuren voor 30 juni”, zegt de voorzitter van de Conferentie van Burgemeesters.

Om een groot scherm in het Koning Boudewijnstadion te plaatsen, zouden meer dan 2.500 mensen moeten worden toegelaten, vindt Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). De Wolf: “Als de regels nog zouden veranderen en we meer dan 2.500 mensen kunnen toelaten, zijn grote schermen in enkele voetbalstadions misschien wel mogelijk vanaf 1 juli." Dat zou dan net op tijd zijn voor de kwartfinales, al is het natuurlijk nog niet zeker of de Rode Duivels er dan nog bij zijn.

Op café

Waar we de Rode Duivels wel aan het werk zullen kunnen zien, is op café. Horecazaken kunnen en mogen de EK-wedstrijden uitzenden op televisieschermen. "Dat zal op kleinere schaal zijn volgens de geldende horecaprotocollen", licht De Wolf nog toe. Volgens die protocollen mag de horeca vanaf 9 juni binnen open zijn tot 22 uur, buiten tot 23.30 uur.

"We hebben met alle burgemeesters gezegd dat het voor horecazaken mogelijk zal zijn om grotere televisieschermen naar buiten te oriënteren op het voetpad, zodat mensen ook buiten naar de wedstrijden kunnen kijken", aldus De Wolf nog. "De burgemeesters gaan dat wel nog gemeente per gemeente moeten bekijken met de plaatselijke horeca, want niet overal heb je daar genoeg plaats voor."

Horecazaken die vandaag al een terras hebben mogen niet zomaar een televisiescherm plaatsen. Zij zullen daarvoor een aanvraag bij de gemeente moeten indienen. "Voor mijn gemeente hebben we al veel aanvragen ontvangen, onder meer in de Sint-Bonifaas- en Flageywijk", zegt burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo). "Die aanvragen op tijd verwerken wordt nog een huzarenstukje."

Doulkeridis is tevreden met de beslissing om geen grotere schermen te plaatsen op de Brusselse pleinen. "In plaats van enkele grote schermen kiezen we ervoor om op veel meer plaatsen kleine schermen toe te laten, in de hoop dat de mensen zo gespreid naar het voetbal kunnen kijken", aldus de Elsense burgervader.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , EK voetbal , grote schermen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni