| Het ziet ernaar uit dat er voor dit EK voetbal geen grote schermen in de stad zullen geplaatst worden.

Burgemeesters beraden zich over EK-schermen en mondmaskerplicht

GR, TDN
© BRUZZ
02/06/2021
Updated: 02/06/2021 07.21u

De kans dat we het EK-parcours van de Rode Duivels op een groot scherm in de stad zullen kunnen volgen, slinkt met de dag. Volgens burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) kan de veiligheid bij zo’n bijeenkomsten onvoldoende gegarandeerd worden. De kwestie wordt besproken op de Conferentie van Burgemeesters woensdag, met ook de mondmaskerplicht op de agenda.

Op 9 juni beukt het Overlegcomité met een nieuwe reeks versoepelingen de poort naar de vrijheid nog wat verder open. Vanaf dan kunnen we opnieuw binnen op restaurant en mogen we overdag met tien personen samenkomen.

‘Moeilijke oefening’

Het sluitingsuur voor de terrassen wordt ook verlaat naar 23u30, voor een groot deel zodat iedereen de wedstrijden van de Rode Duivels op café zou kunnen volgen. Al lijkt de kans klein dat we grote schermen te zien krijgen in de stad. Hoewel buitenevenementen toegestaan zijn tot een maximumcapaciteit van 400 personen, lijkt de veiligheid onvoldoende gegarandeerd te kunnen worden.

“Ik heb hierover gesproken met de korpschef van mijn zone (Montgomery, red.), en die heeft mij een duidelijk negatief advies gegeven,” zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR), die woensdagochtend ook als voorzitter deel zal nemen aan de Conferentie van de 19 Brusselse burgemeesters.

Ik ben zelf voetbalsupporter, maar denk niet dat evenementen tot 2.500 man haalbaar zijn

Burgemeester Vincent De Wolf (MR)

Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek. Op de achtergrond Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

“Zeker wanneer de coronamaatregelen op 1 juli verder versoepeld worden, wordt het een moeilijke oefening om dat georganiseerd te krijgen. 2.500 mensen zouden dan buiten samen naar een wedstrijd moeten kunnen kijken. Ik ben zelf ook voetbalsupporter, maar ik denk niet dat zoiets haalbaar is."

Vooraf reserveren

Burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) volgt zijn collega daarin. "Als we grote schermen toelaten, is de kans op een oncontroleerbare volkstoeloop te groot. De mensen zullen dus cafés en restaurants moeten uitkiezen die de wedstrijden uitzenden."

Intussen lekte al een omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uit met aanbevelingen. Daarover bericht de krant Het Nieuwsblad woensdag. Daaruit blijkt dat evenementen rond het EK best zoveel mogelijk buiten worden georganiseerd. Wie een EK-match wil zien op groot scherm, moet vooraf reserveren.

20180417_GrootschermWK_Photonews

| Groot scherm aan het Koning Boudewijnstadion in 2018 (archiefbeeld).

Ook bepaalt de omzendbrief de modaliteiten voor de opstelling van een groot scherm. Organisatoren moeten die plaatsen zodat mensen er van buitenaf geen zicht op hebben. Dit om te vermijden dat er grote groepen mensen samentroepen rond­om het evenement. Het geluid van de uitzending mag maximaal 80 decibel zijn. Buiten is de maximumcapaciteit 400 toeschouwers, binnen 200.

Rechtstaan mag alleen als er geen drank- of eetgelegenheden zijn. Kan je wel drank bestellen, dan moet iedereen neerzitten gedurende de match, in groepjes van maximaal vier met anderhalve meter afstand, en word je bediend aan tafel. Zijn er geen drankjes en mag je dus rechtstaan, moet dat óók in groepjes van vier, op afstand van elkaar.

De horecaprotocollen zijn altijd van toepassing, staat in de omzendbrief. Volgens die protocollen mag de horeca vanaf 9 juni binnen open zijn tot 22 uur, buiten tot 23.30 uur. De omzendbrief bepaalt de krijtlijnen tot eind juni. Vanaf 1 juli komen er nieuwe versoepelingen, als de cijfers het toelaten, en kunnen er tot 2.500 mensen samenkomen buiten.

Mondmaskerplicht

Op de Conferentie der Burgemeesters zal woensdag ook stevig gediscussieerd worden over de mondmaskerplicht. Die loopt nog tot en met 30 juni. Maar nu de cijfers de goede richting uitgaan, gaan er steeds meer stemmen op om die af te schaffen.

“Als een meerderheid van de burgemeesters vraagt om een versoepeling van die specifieke maatregel, dan zal ik daarover minister-president Rudi Vervoort (PS) inlichten. Dan volgt er normaal gezien een Gewestelijke Veiligheidsraad om dat te bespreken,” aldus De Wolf nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni