Volledige heropening horeca vanaf 9 juni, festivals vanaf 13 augustus

© Kevin van den Panhuyzen
| Sinds afgelopen weekend mogen we weer met vier personen de terrassen van de cafés bevolken. Vanaf 9 juni zal dat ook binnen mogen.

Het Overlegcomité heeft de eerste beslissingen genomen over verdere versoepelingen. De horeca mag zijn activiteiten weer volledig hernemen vanaf 9 juni. Dan wordt ook het aantal knuffelcontacten verdubbeld van twee naar vier. Vanaf 13 augustus kunnen er ook opnieuw grotere festivals plaatsvinden. Aan deze versoepelingen zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) zojuist verteld op een persconferentie.

Het Overlegcomité heeft zojuist een persconferentie gehouden over de versoepeling van de coronamaatregelen voor de zomer en het najaar. De afgelopen weken was er nog heel wat onenigheid tussen het Vlaamse en federale niveau over de volledige heropening van de horeca en de organisatie van grotere evenementen. Maar vandaag is er dan toch een overeenkomst bereikt.

Volledige heropening van de horeca op 9 juni

De horeca mag vanaf 9 juni zijn activiteiten weer volledig hervatten. Dat betekent dat je opnieuw binnen zal kunnen tafelen, zij het met maximum vier personen en met anderhalve meter afstand tussen verschillende bubbels, plexiglas tussen de tafels of niet. Het sluitingsuur blijft 22 uur voor de binnenruimtes, maar de terrassen mogen wel openblijven tot 23u30.

Aan deze versoepelingen zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mogen er tegen dan maximaal 500 mensen op intensieve zorg liggen en moet 80 procent van de mensen met onderliggende aandoeningen en ouderen (65-plussers) gevaccineerd zijn. Op dit moment liggen er nog altijd meer dan 700 mensen op intensieve zorg.

Dit compromis is voorzichtiger dan wat de Vlaamse regering eerst op tafel had gelegd. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wilde al op 1 juni naar een volledige heropening gaan. Maar omdat er tussen 1 en 9 juni nog 800.000 coronavaccins worden uitgedeeld, werd er toch gekozen voor 9 juni.

Festivals vanaf 13 augustus

Een ander heet hangijzer was de organisatie van grotere evenementen en zelfs festivals. Op het Overlegcomité is beslist om uiteindelijk op 9 juni grotere evenementen toe te laten, zoals kermissen. Binnen mogen daar in een eerste fase 200 mensen aanwezig zijn, buiten 400. Dat creëert perspectief voor de Zuidfoor, die traditioneel in juli en augustus op de agenda staat.

Vanaf 1 juli kunnen opnieuw 2.000 mensen evenementen binnen bijwonen. Buiten ligt de grens dan op 2.500. Vanaf 30 juli wordt de maximumcapaciteit voor events dan verder opgetrokken naar 3.000 (binnen) en 5.000 (buiten). Allemaal op voorwaarde dat de coronacijfers verder blijven dalen.

Voor de festivals is 13 augustus D-day. Maar ook daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo komt er een vaccinatiepas waarmee je aan de ingang zal moeten aantonen dat je gevaccineerd of getest bent. Het toegelaten aantal toeschouwers zal dan wel veel hoger liggen, op voorwaarde dat ook de vaccinatiegraad bij de bevolking hoger ligt.

Fitnesscentra, bioscopen en kampen

Op 9 juni gaan ook de sauna's, jacuzzi's, bioscopen, theaters, bowlings, binnenspeeltuinen, casino's en fitnessruimten weer open. Die dag zullen ook erediensten weer kunnen plaatsvinden voor 100 mensen binnen en 200 mensen buiten.

Sportkampen mogen ook weer doorgaan vanaf 9 juni, zij het met 50 deelnemers binnen en 100 buiten. Vanaf 1 juli gelden er geen beperkingen meer voor sportkampen.

Voor kampen van de jeugdbeweging blijft het maximumaantal zowel binnen als buiten op 50. Overnachtingen mogen nog niet. Vanaf 25 juni mogen jeugdkampen maximaal 100 deelnemers hebben en is er wel een mogelijkheid tot overnachting.

Knuffelcontacten

Het sociale leven moet verder ook een boost krijgen door het geleidelijk aan optrekken van het aantal knuffelcontacten. Dat staat momenteel op twee, maar wordt op 9 juni verdubbeld naar vier.

Telewerk, reizen en winkelen

Verder blijft telewerk de norm, maar zal het wel toegelaten zijn om vanaf 9 juni een dag per week naar kantoor te gaan, op voorwaarde dat maximum 20 procent van het personeel aanwezig is.

Met de zomer in aantocht dromen heel wat mensen ook van een vakantie in het buitenland. De komst van een Europees coronapaspoort zal daar een belangrijke rol in spelen, zo staat te lezen op de website van Het Laatste Nieuws. Wie dat heeft, zal bij terugkomst dan niet langer een coronatest moeten ondergaan, of een periode in quarantaine moeten. Maar wanneer dat paspoort er juist komt, is nog niet duidelijk.

Winkelen kan vanaf 1 juli weer normaal. Dat wil zeggen dat er geen limiet van 30 mensen meer zal gelden en dat men met meer dan 2 zal kunnen winkelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?