Bijgedachte

'De mondmaskerplicht in Brussel is niet langer houdbaar'

Mathias Declercq
© BRUZZ
01/06/2021

| Mondmaskers op straat.

Hoe lang we op onze tanden hebben moeten bijten, hoe snel het plots gaat. De lijst van versoepelingen die ingaan op 9 juni is ellenlang. Zowat alles gaat opnieuw open, van fitnesszalen tot sauna’s, bioscopen en theaters. Bij veel van de activiteiten binnen zal het mondmasker nog een belangrijke rol spelen, al zitten we dadelijk wel weer in een vol café zonder mondmasker, zolang we aan ons tafeltje van vier gelijmd blijven.

Daarbovenop besliste de federale regering om de geldende afstandsregels een welgemikte doodschop te verkopen. De regel van het knuffelcontact en het bezoek van maximaal twee personen vervalt, vanaf 9 juni mag je vier mensen thuis uitnodigen. De afstandsregels gelden daarbij niet langer en het moeten ook niet altijd dezelfde mensen zijn. Het is ergens lovenswaardig dat de politieke klasse zich liever te vroeg dan te laat uit de privésfeer terugtrekt, maar op virologisch vlak lijkt die beslissing toch echt wel eerder te vroeg dan te laat te komen.

Om ter strengst in Brussel

Het volledig andere eind van het versoepelingsspectrum? Daarvoor moet je in Brussel zijn. Alleen in Brussel geldt er een algemene mondmaskerplicht over het hele grondgebied. Wie de Brusselse gewestgrenzen binnenkomt, moet volgens de letter van de wet óveral een mondmasker dragen. En dat eigenlijk al ruim een jaar, met een korte onderbreking van een maand in oktober 2020.

Vanaf 9 juni hoef je binnen in een café of restaurant geen mondmasker te dragen, maar wel zodra je de deur uitstapt in Brussel. Vraag aan elke viroloog in welk scenario je het meeste kans loopt op een besmetting en het antwoord laat zich raden.

BRUZZ-redactiechef Mathias Declercq

Mathias Declercq

Wie ervan uitging dat die algemene mondmaskerplicht samen met alle andere versoepelingen zou vervallen vanaf 9 juni, is eraan voor de moeite. Zeker tot 30 juni blijft het mondkapje nog verplicht, verzekert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook als dat betekent dat we eens te meer in een absurde situatie terechtkomen: want vanaf 9 juni hoef je in een vol café of restaurant geen mondmasker te dragen terwijl je met vier aan een tafeltje eet en drinkt, maar wel zodra je de deur uitstapt in Brussel. Vraag aan elke viroloog in welk scenario je het meeste kans loopt op een besmetting en het antwoord laat zich raden.

Over mondmaskers en avondklokken

Dat er een grote discrepantie zit tussen de regels in Brussel en die op federaal niveau, betekent niet dat Brussel geen argumenten heeft om de mondmaskerplicht in stand te houden. Het mondmasker overal verplichten heeft, zeker in een drukbevolkte stad als Brussel, het voordeel van de uniformiteit. Het maakt de opvolging door burgers, maar ook de handhaving door politie en burgemeesters op de plekken waar het wél nodig is eenvoudiger. En de minister-president wil met het mondmasker ook een zichtbaar signaal blijven uitsturen dat de pandemie niet voorbij is.

De discussie is herkenbaar, want ook de avondklok van 22 uur in Brussel sneuvelde amper een maand geleden. Ook die gold over het hele grondgebied, had het voordeel van de duidelijkheid en was veel gemakkelijker te handhaven dan een samenscholingsverbod. Meteen de reden waarom Brussel zelfs op het moment dat de virologische situatie in Brussel niet erg verschilde van de andere gewesten, er toch een strengere avondklok op nahield.

"Als er een totale discrepantie is tussen een federaal beleid dat in sneltempo versoepelt en een strenge lokale aanpak, is de Brusselaar het kind van de rekening"

En toch: net zoals bij de avondklok is de mondmaskerplicht om drie redenen in Brussel onhoudbaar. Er zijn altijd vragen geweest over de proportionaliteit van de maatregel en het besmettingsrisico buiten, zélfs op drukbevolkte plekken. Daarnaast moeten we eens te meer vaststellen dat de naleving en de handhaving van de maatregel steeds lakser worden – dat zie je op straat, maar ook aan het feit dat de politiezones niet communiceren over het aantal pv’s die voor inbreuken worden opgesteld.

Als er dan nog ook een totale discrepantie is tussen een federaal beleid dat in sneltempo versoepelt en de strenge aanpak in Brussel, zijn de Brusselaar én de Brusselse economie opnieuw het kind van de rekening. Want geef nu toe: je zou voor minder een uitstapje naar een andere stad plannen, waar je zonder mondkapje kan rondkuieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, algemeen mondmaskerplicht, mondmaskers, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni