Brussel volgt federaal samenscholingsverbod, mondmaskerplicht blijft

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 28 april 2021
Updated: 29-04-2021 - 11:37

De Gewestelijke Veiligheidsraad heeft woensdag beslist dat Brussel grotendeels de federale coronamaatregelen overneemt. Over de algemene mondmaskerplicht was wel discussie maar uiteindelijk werd beslist die toch te behouden.

Brussel had lange tijd een aantal specifieke coronamaatregelen die in de rest van het land niet golden, zoals de algemene mondmaskerplicht, een vroegere avondklok (vanaf 22 uur) en een algemeen alcoholverbod. De gewestelijke veiligheidsraad, geleid door minister-president Rudi Vervoort (PS) en met daarin onder meer alle 19 Brusselse burgemeesters en 6 politiezones, heeft woensdag beslist om de meeste van die maatregelen af te schaffen en het federale niveau te volgen.

Dat de avondklok ook in Brussel afgeschaft zou worden, was al langer bekend. Er was echter wat discussie of daarvoor ook in de hoofdstad hetzelfde samenscholingsverbod (vanaf 3 personen na middernacht tot 5 uur) in de plaats zou komen. De Veiligheidsraad heeft nu beslist om de rest van het land te volgen.

Dat geldt ook wat betreft het sluitingsuur van winkels. Momenteel is dat in Brussel 20 uur, maar het zal verlengd worden tot 22 uur. Er geldt ook niet langer een algemeen alcoholverbod in de publieke ruimte. Er zal wel nog een alcoholverbod van kracht zijn vanaf 22 uur, tegelijk met de sluiting van de terrassen.

Wat wel van kracht blijft in Brussel, is de algemene mondmaskerplicht. Daarover was in de Veiligheidsraad wel discussie. Een optie was om alle 19 burgemeesters afzonderlijk te laten beslissen om de mondmaskerplicht alleen te verplichten in drukke gebieden, zoals in mei vorig jaar. Maar omdat de cijfers van het aantal besmettingen nog hoog zijn, werd beslist om de algemene mondmaskerplicht voorlopig nog niet af te schaffen. Dat licht burgemeester Vincent De Wolf (MR) toe.

Alle bovenstaande versoepelingen zijn van kracht vanaf 8 mei en gelden voorlopig tot 30 juni.

Voorwaarden

Dat die federale versoepelingen er komen, werd woensdag ook officieel bevestigd. De verschillende regeringen hebben vastgesteld dat is voldaan aan de twee voorwaarden die eerder waren vooropgesteld: tegen 8 mei zal meer dan 80 procent van de 65-plussers gevaccineerd zijn en de toestand op intensieve zorg is vandaag beter dan twee weken geleden. Dat werd door Belga vernomen bij de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD).

Correctie: in het artikel stond eerst dat er momenteel een alcoholverbod op straat geldt na 20 uur. Het alcoholverbod in de publieke ruimte is echter algemeen, 24/24. Vanaf 8 mei zal het alcoholverbod gelden vanaf 22u.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?