Brussels topoverleg, maar geen beslissingen over opvolging avondklok en terrassen

© Belgaimage
| Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, na een covid-19-overleg (archiefbeeld).

De Gewestelijke Veiligheidsraad in Brussel neemt nog geen bijkomende beslissingen over de avondklok en het sluitingsuur van de terrassen. De burgemeesters, korpschefs, hoge ambtenaar en minister-president beslisten om eerst het Overlegcomité van komende vrijdag af te wachten.

Het Overlegcomité, met de federale en de regionale gezondheidsministers, besliste dat de avondklok - die in de hoofdstad vanaf 22 uur al ingaat - vanaf 8 mei zal vervangen worden door een samenscholingsverbod van meer dan drie personen om middernacht.

In Brussel staat vooral nog ter discussie hoe de afschaffing van de avondklok moet opgevangen worden. De avondklok biedt agenten immers een houvast voor de handhaving, aldus onder meer burgemeester Philippe Close (PS), maar perkt ook de vrijheid van de inwoners van Brussel in. Ook het sluitingsuur van de terrassen staat nog ter discussie. Er gaan stemmen op om in eerste instantie de terrassen al om 20 uur te sluiten en dat op termijn eventueel te verlaten naar 22 uur, als de cijfers dat toelaten.

Brussels minister-president Rudi Vervoort gaf tijdens de Gewestelijke Veiligheidsraad, waarin de zes Brusselse politiezones en de 19 gemeenten vertegenwoordigd zijn, een overzicht van de maatregelen die tijdens het jongste Overlegcomité werden genomen. Daarnaast werd ook vooruitgeblikt op het Overlegcomité van vrijdag.

Op basis van de beslissingen die dan genomen worden en de epidemiologische situatie bekijkt de Gewestelijke Veiligheidsraad volgende week of er specifieke maatregelen voor het Brussels Gewest genomen moeten worden. De huidige maatregelen lopen nog tot 7 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?